Naša pošta

962

= „Седиште општинске поште је место у коме је општинска судница дотичне ошштине а отвара се тамо где нема друге _какове поштанске институције која пошту замењује. Засада општинске поште постоје само на територији бивше краљ. Србије и Црне Горе, пошто законом о општинама ва друге покрајине ова институција није предвиђена. Општинске поште стоје под надзором и у картовним везама са оближњим државним поштама. Дужност општинских поштара врше деловође или писари општина. које општински судови сами одреде и примају месечну награду од дотичне општине.

Пренос поште до оближње државне поште врши се на терет општине.

Општинске поште врше у главном писмоносну службу а могу примати и пошт. пакете до 5 кг. без овначене вредности. Тако псто врше и испоруку ових пошиљака,

Ма да је предвиђено да свака општина на територији Србије и Црне Горе има своју општинску пошту где нема друге поштанске институције, ипак то досада није спроведено код (свију општина, те, према статистичким подацима из 1929, Пе општинских пошта износио је 1342 поште.

КГ ртИнституција општинских пошта задовољава потребе где свако овеће село има своју општину као што је случај у Србији и Црној Гори. Међутим у Словеначкој и Далмацији, где поједине општине имају и до 40 села и заселака, институција општинских пошта ниуком случају немогу задовољити потребе свога становништва. Стога у Далмацији и Словенији постоји институција сеоских поштоноша, која је задртжата још из органивације бивше аустријске поштанске управе. Службу сеоских поштоноша врше: или служитељи државних пошта или уговорни поштари са својим органима.

Сеоске поштоноше по утврђеном реду путовања пролазе кроз поједина села и засеоке те становништву испоручују приспеле пошт. пошиљке а примају од становништва оне пошиљке које оно жели да отправи.

Сеоски поштоноша прима пошиљке или по дужности или на поверење. По дужности прима:

1) све обичне и препоручене пошиљке;

2) упутнице и чековне уплате до износа. од 250 д.;

3) обичне и откупне пакете до 250 д. вредности и до 3 кг. тежине

На поверење прима:

1) упутнице и чековне уплате изнад износа од 250 д.;

2) пакете изнад вредности од 250 д. и тежине од 3 кг.

О пошиљкама примљеним по званичној дужности сноси пошта одговорност од момента предаје пошиљке поштоноши, а о пошиљкама примљеним на поверење од момента, када пошиљку сеоски поштоноша преда пошти,