Naša pošta

268

По званичној дужности испоручује на: лат (беббки поштоноша: 1) све обичне и препоручене пошиљке као и оба вена о књиженим пошиљкама које се не достављају на дому;

2) поштанске и чековне упутнице до износа од 1000 д.; 5

3) пакете до 3 кг. тежине и вредности 250 д.:

4) вредносна писма до 250 д. вредности.

Према напред изнесеном види се да институција. "сеоских поштоноша готово савршено задовољава потребе становништва села те би је требало проширити и на остале крајеве наше државе, где поједине општине имају већи број села и заселака. Тако исто контрола је управо савршена, јер сеоски поштоноша по сваком извршеном путу врши и са поштом под чијом управом стоји.

Трошкови за одржавање сеоских поштоноша ивносе сада око 2,500.000 д. годишње. Потребна би била још сума око 5.000. 000 д. годишње кад би се ова служба завела и ЈЕ осталим крајевима наше државе.

Док у Србији и Црној Гори постоје општинске поште а-у Словенчакој и Далмацији сеоске поштоноше, дотле у осталим крајевима наше државе сличну службу отправљале су. помоћне п ште, чија је институгија Пе о уговорним поли ма од 1926 укинута.

Овим правилником предвиђено је наиме, да. се помоћне поште претворе у општинске поште, односно да. се о трошку дотичних општина уведе потреба затворене торбе у којој би“ се пошиљке на трошак појединих села предавале пошти односно однашале са ње.

__ Међутим овај начин предаје и пријема пошиљака путем затворене торбе не задовољава, јер нема довољне контроле нити је лице коме се ова служба. поверава довољно упућена.

Како је напред напоменуто, овоме би се дало помоћи једино на тај начин, да се заведе служба сеоских поштоноша, односно општинске поште према томе, која од ових двеју институција одговара „више потребама појединих крајева.

Б.

НО ТО ДНКО ЛА

„У Белгији је замењен систем обуке п. т. т. особља. Место праксе и течајева уведена јешкола“ — саопштава „Наша пошта“ вест под горњим насловом (ев. за јул 1934).

Свестрано развиће на свима пољима социјалнога живота, за чије су одржавање и напредак пошта, телеграф и телефон постали један од најмоћнијих чинилаца, изазвало је ову напредну земљу да, идући за захтевима _времена, уведе