Naša pošta

НАША ПОШТА — МАЗА РО5ТА

САЗОРЉ ТА РОБТО, ТЕГЕОКАР, ТЕГЕКОМ 1М КАРЈТО Френи 102 ж. НЕНЈЕКАН,Е ЈИ, ННХАФЈЕФЕЊЕНЕЋ БРОЈ 11 БЕОГРАД, 1 НОВЕМБАР 1931 ГОД. УШ

МЕЂУНАРОДНА АКАДЕМИЈА ПОШТА И ТЕЛЕКОМУНИКАЦИ ЈА

Поште, телеграфи и телефони предњаче у свету својим про страним доменом и међународном солидарношћу.

Установа која обухвата читав свет, која има свој Међународни биро — поштански као и телеграфски — морала би имати такође једно научно огњиште које би служило уједно као спона удруживања и селекција.

Мислимо да би била ноторна корист да се оснује, у једном одабраном центру, знанствена институција — Међународна п. т. академија. — Она би доприносила развићу и помагању професионалне литературе. Она би прибрала интелектуалне снаге пошта и телекомуникација равних земаља а за добро дотичних служба и особља. Она би имала своје чланове изабране по примеру других академија ове врсте. Заслуге њених изабраника биле би почашћене и са њима би били уповнати сви. Ти изабраници могли би се боље упознати и међусобно помагати. Стручна литература пошта и телекомуникација —- поглавито по предметима историје, права, организације већ је врло замашна. Сем свог специалног, професионалног карактера, та литература је универзалног реда. Била би боље помогнута и боље распрострањена по свету.

Постоје националне и међународне академије наука, књижевности, права, дипломације и т. д. У -Мадриду је основана, од 1918 г., Академија иберо-американска за поштанску историју. Све те академије постоје у равним земљама поред Министаретва и других званичних и приватних установа истог знанственог домена. Изгледа нам да је посве на свом месту да се створи једна Међународна п. т. академија.

Та Академија не би ни у чему ометала установе које постоје било ва службу пошта, телеграфа као ини оне за телефонску службу на велика отстојања или специјалне техничке комитете. Још би мање ометала међународне биро-е пошта или телеграфа. Бирое, који су тако срећно организовани и функционишу са толико успеха и сјаја, да у многом погледу могу служити примером свакој другој установи међународног реда.

Та Академија била би пре, један центар, који би окупио све ода--- =

бране и помоћу њих би помогао да се упознају и да шире идеје. и резултате постигнуте у тим установама. Чланови те Акаде-