Naša pošta

820

Ова сума се одувима од дефицита експлоатације, тако да. дефицит који преостаје износи у округлој цифри 58 милиона долара. Да би се овај дефицит попунио, министар предлаже повећање унутрашње таксе ва писма од 2 на 2:/, цента. Осим кратког прекида за време светског рата, тарифа од 2 цента је била на снагу још од 1885 г. Мерени према смањеној куповној моћи долара, два цента из 1885 г. вреде данав 31/, цента, а према поскупљавању рукотворина они данас вреде 7 цената.

Отисак прстију

Комисија за грађанску службу одлучила је: да сваки нови службеник приликом пријема и изласка из службе да свој отисак прстију. Претседник ове комисије мистер Камбел изјавио је: да је од 14 кандидата просечно било само по један који је био осуђен. Утврђена је истина да их је мало са зло_ чиначким карактером.

ЏИтоп, Роза! Слетк МИЛУТИН ВУЈАДИНОВИЋ

да

(> ДРЖАВНИ СТРУЧНИ ИСПИТ

Због тога што довољно не познајемо прописе закона и правилника који имају веве са нашом службом, она трпи штете. Тај недостатак материјално штети и наше службенеке, јер се повлаче на одговорност за свако огрешење о поменуте прописе. Недостатак тога внања, и једног већег обравовања, шкоди сем тога, и нама лично, јер се у јавном животу и иначе не третирамо онако, како бисмо желели, и како то наш сталеж по значају послова заслужује.

Поставља се, стога, питање: шта нам треба радити да бисмо стекли добар глас и импоновали својој околини 7 Првенствено марљиво и до скрупула савесно свршавање поверених нам послова, знање онога што је наш фах и велико опште обравовање. Само таквим радом наша се ситуација може поправити, и само тако можемо доћи на место, које су некада у друштву заузимале наше колеге — лицејци, који су били не само најбоље плаћени државни чиновници, већ и људи од свакога врло цењени. Наше предмете, а преко њих и друге, можемо внати само тако, ако више пажње обратимо државним стручним испитима. Правилно уређење овог питања донеће опште побољшање, јер ће се тада ва полагање ових испита спремати не само наши приправници, — наша омладина, на коју треба да обратимо велику пажњу, — већ и ми остали, јер испитујући њих на испитима и сами ћемо се ва њих спремати. Корист би била и у томе, што ћемо овако спремни лакше дочекати евентуалну уредбу Министарства, о установљењу виших стручних испита за напредовање у више групе.

Кад је реч о државним стручним испитима, морамо говорити и о Правилнику ва полагање тих испита од јуна 1924 и о његовој измени. Јер да би се постигао жељени резултат, морале би се извесне његове одредбе ивменити. Једна од измена састојала би се у томе, што би се од кандидата који пред комисијом буду полагали испит, тражило да овај полажу по пуном програму појединих група, онако како то предвиђа чл. 8 Правилника. Да би се, опет, то постигло, неопходно је потребно изменити и текст чл. 29. Правилника, пошто није могућедетаљно испитивање кандидата ив појединих група на основу иввучених писмених питања, а нарочито не садосадашњим ограничењем у погледу броја питања. Испит би,