Naša pošta

· 823

ва Мајез!6 Је Воз а Бјеп уоши т'ћопогег, је уопз гешегсје ропг уов |6песва опв еб је иш5 ћЋепгеих д'ауолг ри сопфеафриег а 1 огџуге аи1 арргосћега пов деих рауз. Масојав Совасевсп“.'

У истом времену закључена је п.т.т. Угодба између Црне Горе и Србије, која је потписана у Београду, 5 а на Цетињу 17 јуна 1914. Потписали су: ва Србију С. Д. Мијалковић, а за Црну Гору П. М. Милић.

Наступила је мобилизација и нови рат с Аустро-У гарском. Услед тога издата је телеграфска наредба свим п. т. станицама у земљи, под п. т. бројем 10222 од 12 јула 1914: „Од данав па до моје друге наредбе, све п. т. .т станице вршиће непрекидну службу. Телефон. станице служиће само за званични саобраћај. Министар унутраш. дјела Саво П. Вулетић“. Заведена је цензура, одузета одсуства п.т. службеницима и пооштрено наређење о чувању т.т. линија. 13 јула по ст. кал. издат је распис свим станицама, под п. т. бр. 10281: „Министарство трговине из Беча, својим телеграмом бр. 9474 од 26 јула по нов. кал., известило је ово Министарство, да су телегр. линије Цетиње—Котор, Цетиње—Дубровник, БарКотор—Дубровник, до другог извјештаја стављене ван службе. Нека се станице према овоме управљају, и телеграме који би се овим правцима имали отправљати, упућују правцима преко Србије“. Дакле, прекинут је био телеграфски саобраћај с Аустријом, а општа мобилизација црногорске војске наређена 15 јула по ст. кал. и саопштена свим п.т. станицама расписом п. т. број 10450 од истог дана са потписом Министра унутр. дјела Сава П. Вулетића. 16 истог, Министар је наредио, под п. т. бројем 10462, да сви п. т. сужбеници, сходно и уредби о војној интенданци морају бити на своја службена места. За п.т. службенике и чиновнике П. т. одељења одређена је такође непрекидна служба, истог дана. 21 јула по ст. кал. прекинут је и поштански саобраћај с Аустро-Угарском. 22 истог дозвољено је да војници са положаја и рањеници врше бесплатно слање пивама, својим породицама. 25 јула укинута је и поштанска веза паробродима на правцу Бар—Бари, а 26 истог и радиотелегр. саобраћај Волујица— Бари. Цео саобраћај с Италијом, дакле, онемогућен је и прекинут био због аустријске ратне флоте. Под 17 августа по ст. кал. одређена је равмена пошт. затвора између Црне Горе и Србије амбуланцијом Мп" тровица— Скопље 11 и Младеновац — Ђевђелија. % септ. 1914 наређено је отправљање писмоносне поште ва Италију преко Скадра.

Телегр. станице у Горажди и Рогатици (Босна) отворене су прва 2, а друга 6 септембра по ст. кал. 25 нов, по ст. К. отворена је у Мурићанима (код Скадра) телегр. станица.

На Нову годину 1915 равмењене су биле честитке ивмеђу П.т. одељења Србије и Црне Горе: „Г. Начелнику Пошта и Телеграфа Ниш. П. т. и т. чиновници и службеници у Црној