Naša pošta

325

Наступили су дани слома Србије и Црне Горе кад је непријатељ привремено заузео њихове територије. Све до уласка – непријатељске војске у Подгорицу, ова је струка испуњавала једнако свете дужности према својој отаџбини, док се и последње парче њене слободне територије није угасило. Тада је један аустријски фенрих у пратњи оружане војске, ушао у п.т. станицу и целокупно имање пошта и телеграфа Црне Горе предузео у своје руке од управника. подгоричке п. т. станице г. Марка Ф. Шоћа, којему је било при евакуисању додељено на чување. Био сами ја призват и томе фенерику затражио записничко преузимање, пошто су ту биле поштанске вредности, материјал и п. т. т. рачуни целе једне државе. Овај непријатељски официр није морао записнички примати, али је ствар разумевао као мирнодопски поштански чиновник, да је то скопчано са великом одговорношћу руковалаца и рачунополагача, па је такав начин примања после краћег равмишљања и усвојио, и све уредно и поименично ваписнички примио и потписао. Као присутан предаји, и ја сам овај записник потписао. Од тога кобнога дана: „Народ храбри поче носит' јарам тешки гнусна ропства“.

По т,т. чиновници, као и остали, пошли су својим варобљеним домовима, да ч кају бољу судбину своје отаџбине.

(Мален је био број преко Арбаније избеглих црногорских држ. службеника. По слому Црне Горе, крајем 1915 и првих лана јануара 1926, Влада је нашла гостопримство у Француској. П.т. оделење код Владе у егзилу имало је извесан облик своје поште и олжавало је веву, уколико је требало, са међународним бироима и страним земљама. — УР.)

На 13 септембра 1916 по новом кал. био сам писмено упитан, од старешине Рачуноводства Војног гувернерства на Цетињу, да бих дао своје стручно мишљење о целокупним пл. рачунима Црне Горе, на који би се начин најбоље могли ликвидирати. На то сам истог дана дао одговор, да се сви рачуни морају систематски прегледати и закључити, ито искључиво од стручних лица прногорског контролног отсека П.т.одељења, који су ово и раније радили. Без таквог начина, рачуни сене би могли ликвидирати, нарочито не по међународној радњи.

— Свршиће се —

ПЕТАР М. МИЛИЋ, директор пошта и телеграфа у пензији.

ГЛАВНЕ ОДРЕДБЕ НОВОГ ПРАВОПИСНО УПУТСТВА А Ба)

рај — „“

5. У нашем јевику нема удвојених сугласника, једино се пишу два ј у 2 ступњу поређења придева који почињу на 7.