Naša pošta

312

+ КОСАРА Р. ТРИПКОВИЋ,

п.т. чиновник УП! групе Главног телеграфа у Београду, рођена 1 децембра 1899, у дому свога оца Антонија Стојиљковића, учитеља у пенвији, преминула је 29 октобра. Покојница је свршила 6 равреда гимназије и виши течај п.т. школе у Београду, где је 1920 постављена у државну службу у којој је важила као примеран и ваљан службеник. Сахрањена. је ув учешће многобројних колега и пријатеља.

Наше саучешће породици.

ЗАХВАЛНОСТ

Изјављујем и овим путем захвалност свима оним пријатељима и познаницима, који су учествовали 30 Х о.г. у пратњи приликом сахране моје супруге пок. Косаре, п.т. чиновника. Нарочита хвала и топла захвалност особљу Главног београдског телеграфа, које је, поред великог учешћа на спроводу, покојници купило диван венац и уз то је уписало . 1200 динара код старе П.лт.т. Задруге ва добротвора Сиротињског

онда.

Београд, новембар 1931. Захвалан РАДУН Ђ. ТРИПКОВИЋ, п.т. чиновник.

ПЕРСОНАЛНА ПИТАЊА

—- Један чиновник нас је питао о свом унапређењу. — За напредовање по одредбама новог Ч. в. не долаве више у обвир године службе уошште, него године проведене у дотичној групи. Дотични је навршио три године у групи своје категорије по старом закону, колико се то најмање тражи за унапређење у групу по садашњем 4. з. Али, због дисциплинске кавне, заустављен је у унапређењу. Кад истече рок кавни, наступа питање његовог унапређења, ако буде испуњавао услове. Унапређење зависи, поред времена проведеног у групи, и од других околности: правних места, оцена, ранга итд. О томе је подробније говорено у „Нашој пошти“ (св. за октобар, стр. 276—7).

— Званичницима који су нам се обратили. Пријатно нам је штоу чланку Прелав званичника (св. ва новембар) видите праведно ваступање ваших интереса. Прелаз званичника, пак, на чиновнички положај бар ва сад није могућ без положеног државног стручног испита. Уредба о томе, по 89 Ч. в. још није донета. Свакако такав испит не би претстављао тешкоћу за званичнике који га годинама полажу на чиновничком послу.

— Неке дирекције пошта и телеграфа, приликом превођења особља на нов закон, нису рачунале званичницима и служитељима, преведеним ва дневничаре по чл. 306 Финансијског закона за 1927-28 (тј. онима који на дан 1 априла 1927 нису имали три године службе) време службе за напредовање које су провели у својству званичника и служитеља пре превоЂђења за дневничаре. Ова одредба је у Финансијском закону за 1928-29 укинута ва п.т.т. струку, па су доцније сви поновно постављени у своја ввања, али им је дирекција приликом превођења рачунала само службу после поновног постављења. То је било неправилно јер се за напредовање по групама, односно периодским повишицама, рачуна сва служба коју је службеник провео у дотичној групи. Министарство је издало потребно објашњење са налогом да се грешка исправи у корист заинтересованих службеника. Б