Naša pošta

62

од 92.916 км2 и са 8.525.727 становника. Број пошта је смањен на 1799, амбулантних пошта на 149, телегр. линија на 9.000 км., а телеф. линија на 15,85 км. Број особља смањен је од 21.500 на 12.000 чиновника. Г. га. управитељ указује на напоре да се п. т. т. служба подигне из поратних рушевина. Управа је створила десетогодишњи програм инвестиција и: за његово остварење је добила зајам. По истеку 10 г. створен је нови петогодишњи програм обнове који се спроводи, живо и са много успеха у свима гранама поште и телекомуникација. Поред осталог, нису изостале ни нове зграде за гл. управу и за велик број станица, као ни социалнеи филантропске установе које служе особљу. Г. Салај је задовољан са. постигнутим резултатима. Нећемо се, вели, на томе задржати; наставићемо наш рад да нас, на путу прогресу, не претекну сличне установе у пностранству. Завршава: Тако ћемо, служити интересу народа, отаџбине као и међународног саобраћаја. '

Писац, који је на челу маџарских пошта, потекао је из њених редова као и из породице предратног гл. управитеља. Његова реч је азуторитативна. А његова студија добро је дошла стручњацима; она показује што се све, посред тешкоћа, може постићи добро смишљеним и напорним радом.

— Покушаји да се телеф. служба преда у приватне руке, пропадају у равним земљама. У Шпанији је поднесен предлог закона којим се поништава концесија која је била одобрена једној страној групи. У Аргентини је обравован Народни одбор за експлоатацију телефона. Досад је сакупљено 70.000 потписника који то траже. Предлог закона о томе поднесен је Скупштини. Исто тако у Уругвају је поднесен предлог закона да се експлоатација телеф. службе врати у државне руке.

=— У Швајцарском федералном већу расправљено је питање плата п. т. особља. Констатовано је да су плате биле несразмерне платама других струка и да је вбог тога сада тешко рекрутовати способно особље какво треба служби.

— Комунисти су успели да јаким апаратима на веома непријатан начин нарушавају говор Хинденбурга, претседника републике Немачке, који су уочи Нове године преносиле све немачке радио станице. Комунисти су успели да се вежу за кабл, који спаја емисиону станицу са берлинским студијом. На тај начин могли су гласно и разговетно прекидати Хинденбургов говор разним узвицима против њега и режима. Полиција је одмах

редузела трагање за нарушиоцима говора, али је то у ноћи ишло веома тешко. У току сутрашњег дана, међутим, утврђено је место на коме је инсталиран спој са каблом, али се кривцима није могло ући у траг. Листови истичу да ова врста злочина није предвиђена у кривичном закону. Према томе, ако се кривцима буде ушло у траг, моћи ће им се судити само за увреду претседника републике и за нарушавање јавног реда. Као главни ослонац у истрази узима се то, што су кривци морали имати саучеснике у радио централи. (,,Време“)

— У Енглеској су успеле пробе нових малих апарата за пријем телеграма бежичним путем. Полициски агенти носили би те апарате у џеповима, при вршењу службе по улицама. Апарат тежи мање од 1 кг а велик је 10 на 6 см.; прима саопштења из места удаљених до 8 км.

— У Француској се ради на регулисању персоналних питања и административној реформи п. т. т. струке. Министар пошта је поводом тога примио и саслушао претставнике разних редова особља.

— У Француској су извршени избори чланова П. т. т. врховног савета. Кандидат Белен, претставник П.т.т. националног синдиката, добио је 34.888 гласова, а Гарсен 34.364 гласа.

— Приликом скорашњег боравка у Лондону, Ганди је посетио п.7. удружење и том приликом је одржао подужи говор о значају поште и