Naša pošta

улови њеног особља. Индијски поштар, Валабеј Пател велики пријатељ Гандијев,је претседник индијског националистичког конгреса.

— Политика 1441 доноси напис из Прага о тајној телеф. линији која је постојала за време светског рата између Беча и Берлина. Оба генералштаба као и цареви Карло и Виљем водили су разговоре том пругом. Чешка тајна организација ва ослобођење народа успела је да линију пронађе и искористи службене и тајне разговоре који су њом вођени од марта до 4 новембра 1918, Чешки проналавачг. Оченашек,! члан Сокола и „Мафије““, тајног револуционарног удружења. против“ Аустрије, пронашао је линију и организовао слушање разговора. Аутентичне забелешке о тим разговорима чувају се Музеју ослобођења у Прагу. на

— У Грчкој има само 2.000 радио претплатника. Прошле године продано је у Грчкој само 300 радио апарата за примање. Узрок је у томе што Влада одржава скупу таксу за претплатнике — 150 драхма (56 фран. фр.) на месец. 5

— Пошт. приходи у Немачкој повећали су се у првом тромесечју 1981 и износе 482 милиона 870 хиљада марака. Ипак су мањи него у истом времену 1980 за 43:/3 милиона марака. Расходи су смањени за 33 милиона 110 хиљада марака, тако да је дефицит за прво тромесечје 1934 сведен на 16,390.000 марака.

Француски пошт. буџет за 1932, после повећања такса, предвиђа дефицит од 150 милиона фр. а С. А. Д. 130 до 150 милиона долара.

ТИ.

НОВЕ КЊИГЕ

Изашла је из штампе књига Упутник о саобраћају са поштом, телеграфом, телефоном и Пошт. штедионицом. Садржи трајне одредбе о организацији п. т. т. установе и најновију п. т. т. тарифу. Ова књига, као свакодневна потреба, намењена је у првом реду пословноме свету, коме ће корисно послужити упутствима написаним разумљиво п лако, али исто тако корисно може да послужи сваком п.т.т. службенику и да се употреби у свим стручним школама, као што су: трговачко-ванатлијске, железничке, и др. поготово у грађанским и вишим разредима основ. школа. Сваки, који се буде послужио са овом књигом, избећи ће све тешкоће и неспоразуме при отправљању и примању пошиљака и неће више никада имати потребе да тражи ма какво обавештење у односу са п. т. т. установама; него ће одмах знати шта треба да ради а да око тога не губи време ни он ни п. т. т. службеник „Ова је књига једна велика добит ва свакога ко хоће да користи п. т. т. саобраћај, јер наш свет чак и они који свакодневно искоришћују п. т. т. установе, заиста мало познају одредбе о организацији ових важних установа и њихов прави значај у савременом друштву. Због тога и њихов однос са публиком отежан је на штету брвине и тачности п. т. т. саобраћаја, а често пута ово непознавање п. т. т. прописа, појединцима и материјалне штете наноси. Од најистакнутијих п. т. т. стручњака књига је похвално оцењена и најтоплије препоручена као неопходно потребна свакоме ко жели да се користи саобраћајем п. т. т. установа.

____ Књига се може добити код издавача г. Вукашина Павличића, управника поште у Бачкој Наланци, Дунавска бановина. Обзиром на данашње тешке прилике издавач је књизи одредио цену — свега 30 д.

— Календар Будућност 1982. Уредник је г. Милан 1, Рајић, који уређује Живот и рад, један од наша три најбоља часописа који излаве у Београду. Главни написи календара (Истранин, Ослобођење Скопља, Скадар на Бојани, Живела Француска, Регрути, Момци после рата, Гвозден, Народно веровање) претстављају смернице Будућ-