Naša pošta

рању у извршивању великога задатка овог најбржег саобраћајног средства, које је тесно проткало све народе и друштвене слојеве, вближило их и држи у сталној духовној вези. Осветлила би пуном светлошћу неодољиви велики вамах п. т. 1. установе у њеном непрекидном кружењу око кугле земљине, којим уноси у народе живот и сазнање о свему што се на њој десило.

__ Наше је дубоко уверење, да ће Међународни биро светског п. као и т. савеза и просвећени претставници п. т. т. струке свију земаља, правилно оценити и врло радо прихватити уместан и користан предлог г. др. Шоћа, о овнивању Међународне академије пошта и телекомуникација и помоћи га свим силама да се приведе у дело. Постанак њен био би. један корак ближе идеалној замисли: да у будуће, народи заједнички сарађују на сваком послу за добро п срећу човечанства.

(„Правда“ 5 11932) БРАНИСЛАВ Ђ БУЈДИЋ

ЧАСОПИСИ

— Свршетак —

Наша литература уопште трпи озбиљну кризу. Најстарији часопис „Српски вњиокевни гласник“ свршава године са дефицитом. Шта је тек са нашом стручном п. т. литературом 7 «Наша пошта“ није била поштеђена ни тих тешкоћа. Свесна беше, међутим, да часопису нема напретка ако се не буде окупило и довољно претплатника. Због тога упућивала је поруке, које је вредно забележити и као карактеристику једног доба. Порука је собом речита, даје материала и ва само стање и развој наше стручне литературе — огледала стања и развоја струке и особља. „Н. п."' под уредништвом г. Павловића, поручивала је:

х п.'“ је релативно најјевтинији лист, чиме је дата могућност да га и најсиромашнији п. т. т. службеници приме.

„Уз очајну борбу са материјалним тешкоћама успели смо да спремимо овај први (поратни) број. Вођени идејом коју смо истакли на првом месту, мислимо, да смо бар у неколико погодили жеље оних који се интересују за судбину наше струке. Да би могли да истрајемо у овом вапочетом послу, нужно је, да нарочито нагласимо: да ће сав наш ради труд бити залудан ако нас п.т.т. особље одмажг не помогне сарадњом и заузимањем да „Н. п.“ стекне што више пријатеља и претплатника и на тај начин, осигура свој опстанак. Ми смо се постарали да цену листу одредимо такву да је може платити и најскромније плаћени наш службеник. — Стога молимо, како раније пријатеље и скупљаче претплате, тако исто и нове, који се желе примити овог посла да се заузму што више око растурања листа. Прва нам је дужност, да помажемо „Н. п.": да сакупљамо претплату за њу. На дело! — Ширите круг читалаца „Н. п."“ јер је то у сопственом вашем интересу. — Али кад више од половине тешко плаћају и ову малу претплату, тим свака комбинација да се лист увећа па следствено и цена, отпада. Нек се одржи и овако, па смо доста учинили... Претплаћујте се, читајте и потпомажите свој једини часопис „ЕН. п.“, јер ћете само тако, снабдевени знањем и вредноћом, моћи да користите својој струци, па онда тражити и своја заслужена права. -

„Наш ће успех бити у питању ако особље не буде одговарало обанвзама, које су неопходно потребне за одржавање овог листа. а реје само задовољна што животари. Јер кад само животари, онда је увек пиед двема опасностима: или ће да угине или неће моћи да се развија.