Naša pošta

173

Но и друга ме ствар потакла да ово пишем а то је, што равложним уређивањем „Наше поште“ и уношењем новина “ њеном развоју чините велике услуге припадницима Кра струке, КЕ им самим тим могућности за један виши израз самих себе..

Стога подухват на организовању јавних предавања о струци, мислим да је једна од најсрећнијих радњи, и ако се

плашим да ће испочетка ићи та добра ствар несигурним током, јер као што горе рекох, јеш се нисмо савладали у души да примамо и туђа делања кад су добра и племенита као свој лични осећај.

Али не треба застати.

Стога ја, нако са најскромнијим силама, нудим се да једно предавање одржим, макар претрпио и лични неуспех, бар ћу снимити душевну грижу да сам чинио што могу, и да сам имао вољу да понесем за нашу струку ма како тежак био удео, старајући се свакад да и у другим стварима њој будем од користи.

Тема о којој бих говорио била би ова:

„Хигијена и службени лекари у п. т. струци“

Ако Вам са овим могу помоћи на остварењу постављеног циља, бићу слободан да замолим за обавештење ради разраде на што широј основи ове теме.“

Кад будемо нашли место, довољно угледно и пространо, за држање предавања, позваћемо г. сарадника и о:тале да искупе своје обећање које су нам љубазно дали.

Пример, на који се треба угледати. Треба нам џницијативе ни новог стварања.

ЗА ИСТОРИЈУ ПОШТА 4 Међународни пошт. конгреси, конференције п уговори

У С. А. Д. зачела се прва мисао о томе, да се поштанска служба у цијеломе свијету изједначи. Ту велику своју идеју 'обнародовао је генерални директор пошта С. А. Д. Борел.

Да би просвијећини свијет ту идеју привео у дјело, састала се због тога прва међународна поштанска конференција у Паризу, 11. маја 1863.

На овој конференцији извршена је у главноме размјена мисли међу претставницима заступљених држава.

Послије пет година тога састанка, шеф државних пошта њемачкога царства — свјетски великан 19 вијека — д-р «Стефан, обнародовао је свој историјски пројект од 1868, по