Naša pošta

У Црној Гори

> Отаџбини, која је излазила у Београду (бр. 4,5 и 7 од 5, 12 августа и 6 септембра 1928), објавио сам податке о п. т.т. струци у Црној Гори. Објављивање сам наставио у Нашој пошти (новембар и децембар 1931, јануар и фебруар 1932). Г. д-р Шаћ је публиковао у ни, часопису који уређује Главни генералштаб, За исторпју пошта, п телеграфа у Црној „Горп (свеске за март и април 1928), које је исте године издано у посебној књизи. На тај начин, добили емо, доиста, податке првог реда о п. т. т. струци у Црној Гори, који ће послужити за историју пошта и телекомуникација Југославије. Наша тошта је у више прилика позива где „од пера“ на ту сарадњу (види свеске: за април 1931, стр. 66-7, 87- 8: јун 1931 стр. 131; за новембар 1931 и дну стр. 2992 а такону доцнијим свескама). | = “

~

На ранијим међународним конгресима и конференцијама пређашњу државу Црну Гору заступали су до 1906 делегати сусједне Аустрије. На Римскем конгресу, 1906, Ц. Гору је заступао њен генерални консул у Пи Евгеније. Поповић, доцније министар претсједник.

Пошто је Конгрес у Мадриду имао би "тембра 1914 ја сам, као заступник начелн ЗА предложио тадашњој црногорекој од 28 јуна 1914), да Црну Гору на овоме. Ковгреву заступа делегат Србије. А да бих у томе могао боље успјети, навео сам разлог, да су гослије балканеког рата границе Црне Горе и Србије састављене, и да су им потлуно идентични поштански интереси. Али тај мој предлог Министарски савјет није усвојио, него је одлучио да Црну Гору заступају делегати Русије. Први делегат Русије био је Поквиснев, државни савјетник и главни директор руских пошта, са још четири делегата.

(Због свјетског рата, овај Конгрес није одржан 14914, него је одржан у Мадриду 1920. На њему је краљевина С. ХО била заступљена преко њених делегата: Драгутина Димитри“. јевића, Сава Тутунџића, др. Фрања Павлића и Косте Златановића, виших функционера нашег Мин. пошта и телеграфа.

На доцнијем Конгресу у Стокхолму, 1924 год., Југославију је заступао Драгутин Диетријеињ, генерални директор, а на Конгресу у Лондону, 1929, Коста Златановић, начелник Мин. пошта пи телеграфа.)

Године 1869, Цона Гора је установила и телеграф таође на Цетињу. Телеграф је организовао и установио Никола. Брзаковић, телегр. чиновник из Србије. Први телеграфисти у Црној Гори били су синови војвода: Пека Павловића, Петра Филипова Вујовића (мало доцније је примљен и његов други