Naša pošta

ЗАКОН О ПОШТИ) 5 52 ТАЧКА 2

Посматрајући разне примене појединих Дирекција пошта. и телеграфа 5 52 тач. 2. закона о пошти, телеграфу и телефону, као и то, да се још и дан данас понеке Дирекције придржавају чл. 7 тач. ХХУ Правилника за унутрашњу поштанску службу И део, те наплаћују за пошиљке, чији су пошиљаоци злоупотребили повлашћену тарифу, поред -гтлобе. по тарифи, још и. порто таксу по тежини, коју пошиљка има и то: 20-струком новчаном казном у висини целокупне саме пошиљке, а не новчаном казном у висини 20-струке суме за додато саопштење по његовој тежини рачунајући таксу за писмо најниже тежине. Како је наш закон изашао пре кратког времена, то немамо тако рећи никакве коментаре и интерпретације истог, а нити пак какво начелно решење наше управе, како се има примењивати горе наведени параграф. До душе имамо свега једну интерпретацију вишег саветника Мин. саобраћаја г. Ивана Шарића, који је био и сарадник у израђивању Закона о пошти од 16 јула 1931 год. чије су интерпретације стручњачки 06разложене, али су веома кратке и збијене, а поврх тога нису приступачне ширем слоју наших службеника, и то због немарности појединих наших службеника, који не прате нашу стручну литературу, а поред те индолентности постоји и сама напорност службе, те наши манипулативни службеници по поштама немају времена и поред најбоље воље за рад, да тумаче, не само закон, него ни да прочитају и растумаче себи поједине интерпретације наших добрих стручњака.

Верујем, да је интерпретација г. Шарића тачна, јер се и по самом 5 166 Закона царинског, наплаћује само петогуба казна на оне предмете, који се не пријаве тачно по декларацији пописа робе, као 'нпр. пријави се за царињење 40 еребрних џепних сатова, али међу њима има и 10 сатова од платине. Када царина изврши обрачун по стопи која важи за сребро за пријављену количину сатова, а после, приликлм прегледа робе, константује царински орган, да има свега 30 сатова. од сребра а 10 од платине. Царински службеник не царини свих 40 комада сатова као сребрне, већ само 30, а за оне друге од 10 комада, израчуна дажбину само за 10 комада платинских, па добијену цифру од тих 10 комада помножи са 5, на име казне за контрабанду. Као што горе већ поменух, поједине Дирек- · ције не тумаче правилно 5 52 тач. 2), већ се и на даље придржавају прваилника [| део чл. 7 тач. ХХУ, те обрачунавају, поред глобе по тарифи још н порто таксе по тежини целе пошиљке, а не узимају ону тежину, која је покушана да се прошверцује, као што то и предвиђа поменути параграф

7) Као што смо и раније напоменулн, за све написе овакве врсте писци самн сносе одговорност за оправданост им тачност својих излагања.