Naša pošta

188

Г. Живојин М. Шауновић, начелник Ман. пошта и телеграфа у пензији, познат и као п. т. писац, публиковао је и ова књижевна дела: Моритури, ратне новеле, 5 дин.; Бесмртни симболи, песме, 10 д.; Изнад живота, драмски спев, 11 издање, 10 д.; Сонети, 10 д.; Два срца, роман, 20 дин. Могу се добити код свију књижарница и код писца, Страхинића бана 16.

Д. Илић-Јејо уредник «1. т. весника», наставља с успехом свој књижевнички рад. Најновије је објавио «Хљеб наш насушни» а затим «Дунавску улицу». Остајемо при оцени у «Нашој пошти» (ев. за април 1981, стр. 75). Књиге се могу добити код писца, Београд, Јеврејска 16; обје стају 15 д. Особље п. т. струке у њима ће понаособ наћи духовне хране. Осећај сапатње у њима је изражен топло и искрено.

Пошта на Баљкану у средини ХГХ столећа, од др. Франа Монуса, пошт. секретара у Мађарској. Ђорђе Урхази, новинар у Пешти, путовао је, 14854 г., као ратни дописник на Истоку, тада је пропутовао и Србију. Г. Монус приопћује из књиге Урхазиа део који се односи на пошту. Надамо се да ће се који од наших стручњака, који познаје мађарски језик, упознати са књигом која даје. података и за југословенску историју пошта.

Поштанско право, на основи филозофије права, студија д-р Гезе Тордиа, пошт. писара у Мађарској, говори о правном односу поште, правним прописима и филозофском испитивању поштанског права. Масгуаг розтћа о томе говори „у свесци за мај 1932. - :

Статистика. У издавачкој књижарници Геце Кона, Београд, Кнез Михаилова 1 добива се књига «Основи опште п примењене статистике» од Армана Жилијена, у преводу г. др. Милана Ј. Жујовића, професора Правног факултета у Београду. Књига је препоручена слутаоцима факултета. Цена 30 д. :

ПОМОЋ СЛАБИМ УЧЕНИЦИМА

При крају школске године велики број ученика муку муче око свладавања појединих предмета средње школе, у којима су течајем школске године били слаби. Они су тако у опасности да изгубе годину. Многи од њих јер су сиромашни не могу да узму посебне инструкторе, који стоје новаца. Сами се пак не могу да припреме помоћу редовитих уџбеника, јер уџбеници нису израђени по методи за самоуке, већ једино за школу уз помоћ стручних професора. Такови ученици, који желе да при крају школске године учврсте поједине предмете, могу да добију помоћ од Видовићеве дописне школе у Сарајеву, у којој сарађују 20 одабраних. професора. Ова зикола има израђене свеске за самоуке, које на лак начин тумачи поједине предмете, те се по тим свескама а уз писмену припомоћ школе могу ученици без великих напора и трошкова да припреме из којег год предмета гимназије те да на тај начин осигурају свој годишњи успех. Упуте и прослекте шаље бесплатно: Дирекција Видовићеве дописне школе за самоуке у Сарајеву Кр. Александра улица бр. 53.

С.

ИЗ КЊИГА И ЛИСТОВА

— Народна енциклопедија, |—ТУ св., под уредништвом г. др. Станоја Станојевића, професора Универзитета, садржи и ове податке:

На стр. 606 свеске 1 о Дирекцијама п. и т. (Д. Димитријевић);

На стр. 722 свеске 1, о Ештафети (Д. Димитријевић);

На стр. 521 свеске ПГ, о Поштанском преносу (Д. Димитријевић);

ои