Naša pošta

232

једино одговарала Т групи бив. 11 категорији као групи која се Ур и вадобијала, и била убрајана у ред главних група.

Приликом решавања за коначно сређивање Уредбе, чланови конференције су требали у читавом томе раду да унесу више објективности ти широкогрудости те да, помињући ни претресајући питања која су «пота бив. П категорију», и трудећи св да то изгладе, — помену бар,

и да се побрину и за “особље бив. П1 категорије које, свакако, да заслужу. је | пажњу надлежних ако не по стручним школским квалификацијама, оно бар по оној стварној стручној спреми коју показују на дужности својим практичним радом.

Јер, «ако су правни експерти указали на немогућност да се Уредбом допуне и прошире извесне одредбе "4. з. које су несрећно погодиле и спутале наша стечена права ранијим законима...» (ту се свакако подразумевају и права особља са спремом из 5 15 т. 41) онда се нипошто није смео учинити изузетак између чиновника би. ПИ и И! категорије, на штету ових последњих.

Ако се ишло на то, да се помогне и омогући већа егзистенција само особљу са спремом из 3 15 т. 2, онда је такав рад конференције учинио неправду особљу са спремом па 545 т.1, и чини утисак ускогрудости.

Кад се већ —- у пркос мишљењу правних стручњака — учинио нзузетак за једне онда је, баш у интересу саме службе и струке, требало мало мислити и на ове друге (5 45 т. 1) те п њима пружити мрвицу задовољења, и тиме им дати потстрека за обилнији рад.

Неа која је и овом приликом учињена особљу са спремом из 815 т. 1 у толико је тежа, што се то не чини случајно, већ ради тога што је повучена дебела линија између једних и других, и тиме потпуно занемарен најосновнији осећај колегијалности.

«Стечена права ранијим законима» бив. ИП! категорије, а која је спутао нови Ч. з. претварајући Г групу ове категорије, која се Указом. вадобијала, у УПТ групу, дакле, споредну, неуказну, групу, требала: су бити заштићена овом Уредбом по сваку цену. То и због тога, што особље са спремом из 8 15 т. 1 није тако много у стручном обравовању ваостало иза својих колега из 5 45 т. 2, као што се то жели подвући постигнутим успехом на конференцији за ове друге. Напротив, то особље са спремом из 5 %5 т. 1 може се равњати у свако погледу са својим колегама из т. 2, да не говоримо о изузетним случајевима где и у погледу интелигенције и у погледу стручног образовања стоје далеко изнал већег броја п. т. чиновника, па и старешина појединих пошта.

Ако би се, пак, насупрот оној линији која је прелвојила и упадљиво класифипирала олнос између чиновника из 5 15 т. 2 пи оних из 5 45 -т. 1 — повукла једна друга линија, (изузимајући овде оне службенике који су свршили двогодишњу п. т. школу, или су са свршеном великом матуром похађали п. т. течај), вилело би се како је ма какво издвајање неправедно Јер,у кадру службеника са спремом из 5 45 т. 1 има велики број са по седам и осам разреда гимназије, чијим су правима ипак претпостављена права оних из 5 15 т. 2, од којих велики, п највећи број од колеских квалификација има само четири равреда гимназије, и шестомесечни ти. т. курс. Стручна спрема коју су овакви службеници стекли на шестомесечном п. т. курсу је таман толика, коју имају службеници ив 5 45 т. 4 већ приликом полагања држ. стр. испита.

И, онда, по чему овако. велика и несразмерна раз злика између једних и других у погледу напредовања по групама и у погледу осталих права, кад је разлика у погледу стручне и-епособности у опште, између једних и других у потпуној пропорцији, чак, у извесним случајевима и. већа и ЛП особље са. спремом из 8 15 1. 1, према особљу са спремом 515 т

ЖИВОЈИН ЛЕКИЋ