Naša pošta

267

2) Решење о разумевању тачке 2 чл. 188 у вези са чл. 444 и 437 Хр в. од 34 јула 1982:

У случају престанка службе по истеку боловања од 12 месеци чл. 138 тачка 2 у вези са чл. 111 ранијег Ч. вз. од 1923 — признаје се за пензију и време службе по истеку 12 месеци боловања до дана доношења одлуке о стављању у пензију.

ЧИНОВНИЧКИ ЗАКОН

Полиција је донела критичка опажања г. Светомира Станковића, полициског чиновника, о новом Ч. в., у којима се вели:

4. У 8 15 Ч. з. («Глава У!. Кретање у служби») распоређена су звања по групама према школским квалификацијама, и став 2 истог 5-а глаби: «Звања у струкама за које се тражи потпуна средња школа распоређују се од 1Х до У положајне групе закључно», те би према томе било логично и у сагласности са овим законским прописом, да полиц. чиновник са потпуном средњом школом може доћи и у МУ положајну групу, — док је у 8 346 истог закона («Глава УП! Распоред звања») звање помоћног секретара, које је једино доступно полиц. чиновницима са средњом школом предвиђено у М!, положајној групи, као највишој до које полиц. чиновник са средњом школом може напредовати те су та два 55-а: 45 и 346 у опреци један с другим, пошто у У. групи нема предвиђеног звања помоћног секретара, те тако млађи полиц. чиновници, који у смислу 5-а 310 Ч. в. до 31 марта 1934 године добију звање сре ског начелника, подначелника, старешине кварта или вишег полиц. комесара, а од 8 310 сигурно ће св чинџти врло ретка употреба и он је привремене важности (привремени закон), не могу напредовати даље од УГ положајне групе, и ако им се у Ф-у 45 даје право напредовања до У. положајне групе закључно, јер у У. групи нема предвиђенлг звања за такве чиновнике.

2. Новим Ч. з. много је отежано напредовање по групама — теже се напредује но по 4. з. од 1923, где је тражен само известан број година државне службе за наредну групу — чл. 57 — т. ј. није се условљавало колико треба провести времена у претходној групи, док се по овом невом · закону узима у обзир за напредовање само оно вргме проведено у претходној групи — 8 49 — у којој благодарећи установљењу периодских повишица може се остати дуже времена, но што је предвиђено за дотичну групу, пошто добијање групе зависи од ресорног Министра (дискреционо право), те и када се добије наредна виша група онај се визнак проведен у претходној групи не узима у обзир за време служења у новој групи, одн. за даље напредовање, по се и у њој мора отелужити одређено време, па можда и у њој добијати периодске повишице.

8. Изгледа, да се новим законом вређају и извесна стечена права по старом закону, —- као на пример време проведено у служби у Јужној Србији и време проведено у самоуправној служби за коју се није тражила факултетска спрема (служба општ. деловође) признаје се за пензију по 5 270 само оним лрж. службеницима грађ. реда «који су то били пре 1 септембра 1923», а аналого томе држ. службеницима постављеним после 1 септембра 1923 не признају се те повластице и ако су постављени за владе старог закона и исте им признате чланом 137 истог закона.

а. Најзад, осећа се и једна празнина у закону, јер нигде није пред виђено шта бива када јелан чиновник накнално стекне школске квалификације за звања која су распоређена од 1Х или УП! положајне групе па на више, да ли са'тим већим квалификацијама добија само то, да може напредовати лаље но са ранијим школским квалификацијама, или се пак узимају у обзир и године дотадањег службовања, те аутоматски према годинама службе долази одмах у вишу групу, па би ово питање требало регулисати на начин, који ће дати подстрека толиким чиновницима који студирају, да што пре заврше студије. јер не би било правично признати им само то, да могу даље напредовати но раније не узимајући у обзи и године службе и не одређивати према њима у коју групу такав чиновник треба да дође.