Naša pošta

266

Радиопретплатника има 65.000.

— Белгија. Социјалистички посланици у Парламенту тра“ "жили су да се п. т. т. службеницима који дневно дају више од 700 јединица рада исплаћује 5% више на име награде за сваких нових 35 јединица. На овај начин желе да повећају плате и награде радном особљу.

М. ВУЈАДИНОВИЋ

ПЕРСОНАЛНА ПИТАЊА

двања. Када помислим на наша звања, увек се сетим да сам "са сваким декретом о равним превођењима, изједначењима, равврставањима, постављењима и наименовањима остао вазда са истим звањем; год почетка до данас вршим исту службу. Да ли се заиста не могу наћи дефинитивна звања, барем за гро чиновништва са ввањима по 2 ставу 3 45 Ч. в., која би одговарала стварним потребама службе и особља 7 Из написа г. Вујадиновића о пројекту нове Уредбе о организацији п. т. струке, види се да ово питање и овом приликом није решено, већ напротив, добићемо по један нов декрет за своју збирку и ништа друго.

Потребама службе у поштама одговарају само ова звања: 1Х група т. т. чиновник, УП! група п. т. чиновник, УП група контролор, МЕ група виши контролор, У група управник.

Равуме се да би ова подела, сама по себи, захтевала и поделу. рада, _систематизацију места, а за положаје од УП групе на више други виши државни стручни испит, тако да би контролори заиста вршили само контролну службу, управници управничку итд., а на ова места долазили би само спремни чиновници. Са системом «давања класа» мора једном „да се престане. Напредовање данас значи само повећање плате и ништа друго, а то се много разликује од онога што је законодавац имао у виду.

Према томе, кад је комисија за израду пројекта Уредбе већ осећала "потребу да мења и звања, потребно је било да та звања распореди према потребама службе. Иначе, би било много боље да је то питање оставила за «боља времена».

Управници. Има управника без пошта, а још више има управ'ника, који врше дужност управника, а нису утврђени на својим поло"жајима са звањем управника. То барем ништа не кошта да се регулише-

Изаслани службеници. У разним установама п. т. струке има мноштво службеника такозваних «на раду». У том погледу нарочито се одликују дирекције пошта и телеграфа; по неке имају и половину особља које има стално место службовања у поштама седишта дирекције. Мада до данас није утврђен број особља тих установа, не видимо разлог што се то особље не утврди на својим положајима. Међутим „број особља пошта је ипак утврђен.

Ранглиста. По 2 ставу 5 48 Ч. з. свако министарство је лужно да води списак службеника по рангу. Наше бивше очинско Министарство грађевина издало је и упутства за вођење тога списка. Изгледа да ћемо ми и овом приликом бити последњи.

Државни савет у општој седници од 25 јуна 14982 донео је "решења:

1) Постављење дневничара на места званичника и служитеља и „у времену од 31 августа 1931 до краја те буџетске године није противно ни једном законском пропису.