Naša pošta

272

Такође скрећем пажњу на то: да нисам «1! децембра исте год,» под нео тужбу против Управе. Напротив, трпио сам и преко свега ћутке прелазио. Реагирао сам тек онда, када је на пригодну белешку загр. листа «Новости», донету приликом мога поновног повратка. ва Директора Пошта у Загреб, дошао исправак п. т. бр. 57.832 од 28 У132. Тада сам био принуђен да предузмем кораке, да се случај овакве једне исправке, која худи такође и угледу наше струке и нашега реда — законским путем пред надлежним форумом расправи. То је свакако био минимум који сам морао учинити у одбрану мога угледа, макар да ми је и сувише стало до мирнога рада а не личних прогањања.

Примите, Господине, уверење о мом особитом поштовању.

Ваш одани Инж. ДУШАН МИЛОСАВЉЕВИЋ, Директор Савске Дирекције Пошта и Телеграфа.

НОВЕ КЊИГЕ

п. Т. Т. И РАДИО БИБЛИОТЕКА

Њен уредник и издавач г. инж. Душан Милосављевић, директор пошта и телеграфа, објавио је:

Подухватио сам се тешког али благородног задатка да снабдем нашу струку угледном и комплетном библиотеком. Ова наша библиотека састојаће се из 27 посебних стручних књига, од којих ће свака у форми УЏБЕНИКА изложити јасним стилом по једну широку грану наше струке у логичном систему, по угледу на немачка дела те врсте, са потребним бројем слика. у тексту, шемама, подацима, прегледним табелама, графиконима итд. Књиге ће бити величине мога дела: Побољшање Југословенске телефоније, на врло доброј хартији, у лепом меканом повезу а изнеће свака око 5 штампаних табака. Свака књига биће штампана и ћбирилицом и латиницом. Е =

Цена књигама за претплатнике биће 5 д. од штампаног табака (16 штамп. страна). За сваку књигу, коју претплатник добије, одговарајући ивнос одбијаће се од улога који он уплаћује по 10 д. месечно. Поједине књиге БИБЛИОТЕКЕ неће се моћи посебно куповати, већ само цели комплет.

Ова наша БИБЛИОТЕКА садржаваће посебна дела:

Т Опште п. т. т. и р. књиге: историја, терминологија, право, статистика, вграде и оруђа, електротехника, организација, администрација, радионице, мерења.

П Пошта: поштанске пошиљке, пренос поште.

Ш Телеграфија: телеграфске линије, општи телеграфски апарати, специјални телеграфски апарати, телеграфска експлоатација, специјални. телеграфско-телефонски и сигнални уређаји.

ТУ Телефонија: елементи телефона и централа, телефонски апарати, телефонске централе, ваздушне телефонске линије, кабловске телефонске линије, више-струка телефонија, телефонска експлоатација.

М Радио: емисиони апарати, пријемни апарати, катодне лампе, радиосаобраћај. 4

Да ли да објашњавам колико је нашој струци и свима нама као им генерацијама који долазе, потребна, чак неопходно потребна оваква стручна БИБЛИОТЕКА и да је крајње време да је добијемо 7 Зар има кога међу нама који не види да нам је свима основни недостатак баш то што немамо нашу стручну књигу из које би учили дубља знања о нашој струци 0 Културни народи изобилују таквим књигама а ми их немамо нити за курсеве, и школе, нити при спремању за држ. испите, а камо ли за студирање појединих грана струке и усавршавање у њима.

Ми учимо нашу струку занатски — наше послове радимо механички! И ово је један од разлога што наша струка губи углед. Смемо ли још да.