Naša pošta

Место других речи и доказа, истичемо меморандум лекара п. т. струке г. др. Д. Смиљанића, о којему је говорено и у св. за септембар 1982.

Г. д-р Смиљанић, је поред осталог, написао:

Особље пошта и телеграфа има највише од свих осталих струка оболелих службеника. Према једној личној статистици од године дана, 50 процената службеника болује од туберкулозе, а 69 службеника болује од хроничних болести уопште. Ако се овоме броју дода број оболелих од акутних болести за време разних епидемија, као тифус, грип, дифтерија и томе слично, ако се томе дода број повремених 060лења од разних упала — онда је лако појмљиво од колике би важности био један заједнички Болеснички фонд за лечење свега особља. Јер појединачно, п. т. чиновници нису у материјалној могућности да се боре против болести. На пр. један п. т. чиновник са 2.500 д. плате, ако оболи од туберкулозе не може да се лечи. Не може, јер у санаторијумима нема места треће класе, она су вечито пуна. Да ступи у другу класу треба. да доплаћује месечно 2.000 д. Са подвором и осталим потребама треба му 2.500, таман цела његова плата. Али ако он има породицу, онда је лечење у опште неостварљиво у санаторијуму јер би породица за то време гладовала. Лечење приватно — и поред службених лекара — захтева разних интервенција, визита и лекова у износу од 10 визита месечно од по 30 д. само, 300 д;; две флашице лекова против кашља 100 д.;и пнеуматоракса по 100 д. само, дин. 400; три флашице лекова за појачање и закречавање 150 д., једна медицина за одржавање срца 50 д. Дакле у најмању руку, треба му бар 1.000 д. месечно. Значи, да му остаје свега 1.500 д. Од тога му иде на стан 700 и остаје му свега 900 за исхрану целе породице. Међутим, за време боловања њему треба супер исхрана. а да се та јака исхрана изведе треба му свих 800 д. Дакле опет неизводљиво. Или има да гладује породица а онда врши исхрану, или да то разделе, и у том случају, услед недовољне исхране, лечење је без успеха.

Други пример: један п. т. службеник опет 419. 806 а. месечног прихода. Наиђе епидемија и разболи му се једно или двоје деце од шарлаха, дифтерије итд. или разболи се жена од тифуса, запалења плућа и томе слично. Нема места у болници као што је скоро правило. Мора се лечити код куће. Међутим само један серум против шарлаха, диф- терије итд. стаје 200 д. Треба рецимо 5—6 серума — 1000 — 1200 д. Треба других лекова за дезинфекцију, одржавање срца и томе слично најмање 300 д., треба лекар који убризгава итд. најмање 300 д. Значи треба најмање 1.800 д. Али најмање и под условом да нема никаквих компликација.