Naša pošta

|" А_]ј|[|[_||_|_||_—

140 кревета потпуно комплетираних, са две асептичне елегантне операционе сале и две септичне са операционим столом и инструментаријумом као и апаратом за дезинфекцију најмодернијег стила. Сем тога болница има централно грејање, парну кухињу, парну перионицу, сушионицу и пеглаоницу. Капацитет кухиње је за 300 кревета, капацитет прања веша, сушења и пеглања износи за један дан 500 кг.

Болница на Дедињу претставља савршен хигијенски 06јекат. У собама за породиље постоје стална купатила за новорођену децу. Комфор је првокласан, готово луксузан. Материјал подова и зидова претставља савршенство хигијене и

лако се одржава у чистоћи.

Болница је јавно-приватног карактера. У њој ће се лечити првенствено активни железнички службеници и чланови њихових породица, мушки и женски, а осим тога примаће се на лечење и приватна лица.

Болница је отпочела да ради у режији Болесничког фонда и има ова одељења: хируршко, гинеколошкоакушерско и ичтерно одељење са дечјим отсеком, а затим очни отсек и отсек за нос, грло и ухо. Болесници оболели од инфективних болести, кожних и венеричних, и од отворене туберкулозе, неће се примати у ову Болницу на лечење.

Поједина одељења повериће се познатим стручњацима, београдским лекарима, чија ће спрема бити довољна гарантија за успешан рад и просперитет саме Болнице.

Финансирање Болнице вршиће Централна управа Болесничког фонда железничког особља, а стручни надзор над радом болнице вршиће Санитетски отсек Министарства саобраћаја. ,

. Особље п. т. струке прво је које поздравља гест свог Министра г. Лазара Радивојевића. Познато је да се има захвалити његовим напорима којима је и овог пута осведочио своје искрено и непоколебиво старање о несметаном развоју саобраћајне службе и здравственог стања потчињеног му особља, што је битни и императивни предуслов за успешно вршење тешке и одговорне саобраћајне службе.

Признато је да је здравље најсолиднији капитал и породица и државе и сваког појединца. На жалост, то освештано правило још није нашло примене у п. т. струци.

Кад је реч о особљу п. т. струке, пре би могли говорити о болести, него о здрављу. Изнурена лица поред шалтера и статистика оболевања најбоље показују то стање.