Naša pošta

6

писане мисли човјекове, тако и његову живу ријеч. Земља. ваздух, вода и путови служе као средства и правци, помоћу којих и преко којих се врши и размјењује цјелокупна функција ове организације.

Производе ове огромне организације сачињавају: све врсте п. пошиљака и саопштења, телеграми, фонограми, телефонски разговори и корисни резултати њиховог благотворног утицаја на све људе и на све гране друштвеног живота.

Манипулацију са овим ' производима и њиховој непосредној примјени на појединце, корпорације и читаво човјечанство, испуњавају стручни људи, по нарочитој подјели рада.

Све гране ове организације стручно су устројене у зградама, које се по прописима савремене технике нарочито за то изграђују. Тако инсталиране и устројене установе сачињавају посебне јединице, које се називају поштанска, телеграфска и телефонска надлештва. Ова су надлештва помоћу речених елемената међусобно вјештачки спојена на цијелом земљином шару!

— Наставиће се —

ПЕТАР М. МИЛИЋ, директор пошта и телеграфа у пензији.

ЗДРАВЉЕ

Г. Министар саобраћаја је у посљедње време учинио знатан корак за саобраћајно особље. Изменио је и допунио Уредбу о организацији Мин. саобраћаја и саобраћајне службе те установио Санитетски отсек. А Болница женских лекара на Дедињу, чија се вредност цени на 20 милиона дин., која лежи на једном плацу величине 20.000 кв. м. који вреди 6 милиона д., узета је за железничаре у закуп за 10 г. Скупштина Главног болесничког фонда, организованог већ од 19292 г., вотирала је 4 милиона д. закупне кирије, т. ј]. 400.000 д. годишње.

На тај начин Фонд је решио један радикалан проблем збрињавања болесника, који су, услед недовољног капацитета. болничких и одељења клинике, били слати од немила до недрага и задовољио једну вапијућу потребу нарочито нижег и слабијег саобраћајног особља.

Болница има два елегантна двоспратна павиљона, са.