Naša pošta

31

— У телефонском конфликту између шпанске и америчке владе Шпанија је попустила. Тај конфликт је избио због законског предлога владе г. Азане поднет Кортесу, којим се телефонска мрежа проглашује као државна својина и ништи уговор склопљен са Међународним телефонским друштвом. На енергични захтев Америке, г. Азана је поднео нови предлог Кортесу по коме се национализација телефона одлаже на неодређено време. Тај предлог о одлагању одмах је изгласан са 181 гласа против 11 гласова. |

Овако пролазе земље које приватном капиталу уступе своје телефоне. Покушаји су код нас одбијени.

— Државни потсекретар за поште и телеграфе у Мин. саобраћаја Шпаније, Сенор Галарца морао је отступити са свога положаја. Противу њега изјаснио се једнодушно други национални конгрес телегрефиста, изјављујући му неповерење. Вест је изазвала у редовима свих п. 1. 1. синдиката бурно одушевљење, јер је најзад омрзнути шеф струке, који „није имао никад времена“ да прими делегације особља, да разуме болове а патње потчињеног особља и њиховим оправданим захтевима изађе у сусрет. (Тејергао5).

— Јављају из Чикага да је Савезном суду поднесена претставка којом се тражи да се отвори стечај над имовином „Асошетид Телефон „анд. Телеграф Компени“. Речено друштво, чији акцијски капитал износи 80 милиона долара, једно је од највећих друштава те врсте у Сједињеним Државама. Претседник управног одбора поменутог друштва изјавио је да је тужба потпуно неоснована и да, противно оном што је наведено у тужби, друштво уредно одговара својим обавезама. ·

— Телефонискања Шарлота Леман из очајања скочила је са торња берлинске радио станице, са висине од 75 метара, у самоубилачкој намери. Пала је сломивши кости и у потпуно безнадежном стању пренета у болницу. После два месеца она је потпуно оздравила Научници је сматрају за право медицинско чудо, јер су њене све кости биле размрскане, па ипак су могле да срасту.

— Поштанска комисија у Нар. претставништву С.А.Д. утврдила је да повећање тарифа не доноси повећање већ смањивање п. т. прихода.

— У Паризу се подиже споменик генералу Фериеу, команданту војних телеграфа и великом организатору бежичне телеграфије. Претсепник одбора за подизање споменика је чувени белгиски научник Пикара почасни претседник је претседник Француске републике.

КЊИГЕ И ЛИСТОВИ

Саобраћајна политика, од др. Мије Мирковића, професора Универзитета у Суботици. Расправља економско-политичке проблеме свих великих области саобраћајне политике, те изградње саобраћајних путева међу којим и т. т. линија. Ово дело појачава интерес за саобраћајна питања јер вођењу сваке народно-економски целисходне саобраћајне политике мора претходити познавање основних њених проблема и начела. — Цена је овој одличној књизи, која садржи 270 стр., 70 д.

Решењаопштеседнице Државног Савета 1924—1932 Средио и издао бивши секретар Држ. савета Винко Влатковић, судија Управног суда у Београду (Крунска 92), Београд 1982. Стр. 88. Цена 12 д. Књига је зналачки уређена. У предговору објашњава значај