Naša pošta

ма, мада су многи склони да своје закључке у овом смислу доносе по другим карактерним особинама, као на пр. по; потрошњи сапуна.

НАШЕ СЕЛО

Наше село, политичко-привредни лист, који је пре: две године почео излазити у Врањи, сад излази у Београду, Симина 11. Директор је његов оснивач и уредник г. ХаџиТодор Димитријевић, народни посланик, а главни уредник г. Јован Сретеновић, пуковник-инвалид. Личност г. Димитријевића позната је и нашој струци. Поред гимназиских и филозофских студија, свршио је П. т. школу ти кратко време, 1909—1910, провео у тој струци, док се. одао публицистици. Написао је преко 40 књига и списа. Г.. Димитријевић је уређивао и неколико новина: „Наш покрет“, у Београду, 1909; „Српски дневник“, у Њујорку, 1912; „Србобран“, у Њујорку, 1913; „Препорођај“, у Београду, 1921; „Гласник Црвеног крста“, у Београду 1921. 1981 г. штампао је прву свеску „Југословенског лексикона“; друга свеска готова је за штампу. Он је награђен: од Српске краљ. академије наука, од Српске краљ. владе, од влада неких америчких и европских држава. Одликован је орденом као највећи добротвор Црвенога крста. Једини је у животу од. оних који се спомињу у дипломатским књигама о узроцима светскога рата. Осуђен на смрт аустро-угарским војним судом у Грацу. У светском рату је учествовао као добровољац у Русији.

Наше село шири се у целој земљи. Његов оснивач шаље га бесплатно сељацима већ у 20 срезова. Похвалан пример како се народ просвећује и помаже. Лист заступа проблеме који су на срцу сваком од нас. Доиста, подизањем нашег села у привредном, просветном и здравственом погледу, изграђује се основа за општи напредак земље и народа. У редовима п. т. особља неће недостати разумевање и интересовање за сваки напредни покрет. Као такав истичемо овај слободни народни лист, који излази сваке недеље н све више напредује. Годишња претплата је 24 да шаље се на чековни рачун Пошт. штедионице бр. 82.467.

Уредници и бласници Ар ПЕРО ШОЋ, министар у пензији, Крунсћа 29, и МИЛУТИН ВУЈАДИНОВИЋ, сабетнив Мин. саобраћаја, Гарашаниноба 7.

„Ноба Штампарија“, Београд, Кнез Милетина 28. — За'штампарију - Александар Милићебић, Београд, Кнез Милетина 28.