Naša pošta

170

Лојд Џорџ, један од најистакнутијих политичара. света, био је потсвојче једног обућара, јер су му родитељи умрли у раној младости.

Снауден, један од шефова радничке странке, бивши министар финансија, био је син врло сиромашне породице. Младост је провео у великој оскудици. Ни то, ни физичка болест нису спречиле да се овај велики ум развије и дође до изражаја.

Чемберлен, отац доскорашњег бившег министра иностраних дела Велике Британије, лорда Остена Чемберлена, био: је сиромашан лондонски обућар, а његов син лорд Остен, у почетку, такође, обућарски шегрт а доцније фабрички радник.

Кнез Билов у својим мемоарима бележи да су деца обичних занатлија врло често заузимали најугледније положаје у Енглеској. А што је још карактеристичније, и они су постали најватренији поборници за права енглеске аристокрације премда у њима није текла плава крв. Посматрајући. Џозефа Чемберлена, вели, дођем до уверења, да ипак нигде у свету не постоји демократскија аристократија као башу Енглеској. Али исто тако тамо постоји најаристократскија. демократија.

Макдоналд, данашњи премиер Велике Британије, рођен је у највећој беди, у једном малом рибарском селу. Отац му је био пољопривредни радник. Скромно порекло ж тешка младост ових личности нису им сметале да постану славни људији да воде данас политику највеће државе на свету.

— Наставиће се. МОМЧИЛО П. ШОЋ

ПЕРСОНАЛНА ПИТАЊА

Право женске деце на породичну пензију. У свесци за септембар објавили смо под горњам насловом напис по истакнутом питању. Државни савет је то питање изнео пред Општу седницу која је донела ово решење.

О разумевању чл. 240 став први Ч. 3. односно чл. 210 става првог Закона о држ. саобраћајном особљу од 1928, 5 273 у вези 5 277 Ч. 3. односно 5 260 у вези са 5 263 Закона о саобраћајном особљу од 1931, које: гласи:

„Прописи чл. 240 став први 4. 3. од 1923 чл. 210 става првог Закона о држ. саобраћајном особљу од 1923 5 273 у вези са 5 277 Ч. 3 од 1931 и 5 260 у вези са 5 263 Закона о држ. саобраћајном особљу од 1981 имају се разумети тако да кћи, пунолетна или малолетна, ако јој је отац. служио под владом ранијих закона и по одредбама тих закона била му одређена лична пензија, а умро пре ступања на снагу 4. 3. од 1981 односно Закона о држ. саобраћајном особљу од 1931. нема право на пензију по одредбама новог закона, ако јој је мати као уживалац породичне пензије умрла, или се преудала под владом новог закона,“

Дакле, становиште које смо и ми заступали у свесци за септембар. Занимљиво је и образложење отштампано у Службеним новинама бр. 237 од 17 октобра о. г.