Naša pošta

ДРУЖЕЉУБЉЕ

Са похвалом бележимо појаве које теже да разбију дух свађе и да култивишу дружељубље у редовима п. т. особља. Рад у том правцу помоћи ће стварању боље будућности.

Свршени ђаци П. т. школе предратне Србије, 1913-14 год. одлучили су да у јуну 1934 прославе своју двадесетогодишњицу. У том циљу образован је Одбор који је ступио у акцију.

Одбор за међународну сарадњу Удружења п. т. т. службеника одржао је седницу на којој се расправљало о предлогу другова из Чехословачке, да се конгрес Мале антанте п. т. т. службеника одржи у Прагу маја 1934.

Социјални отсек Удружења одржао је седницу, 13 октобра, на којој је расправљао о свима оним предрадњама које треба одмах предузети, да би се у што краћем времену могло приступити решавању социјалних: питања која се тичу целог особља. Седницом је руководила прочелник. Социјалног отсека г-ђа Миља Манојловић.

Ноћу између 6 и 7 октобра и 4 новембра провели су 60—70 пл. службеника из Управе пошта и телеграфа са својим друговима из станица, у хотелу Петроград, уз заједничку вечеру. Песма, свирка и разговори трајали су до 5 часова у јутро. Ово је био пробни покушај за заједничке седељке и вечере, које треба да дођу за овом, и који наговештава добре резултате.

Слушаоци Вишег п. т. течаја извршили су неколико излета и приредили су забаву, у просторијама Савеза набављачких задруга држ. службеника, са одабраним концертним делом и игранком.

Удружење п. т.т. службеника — Београдска секција приређује 3 децембра, у сали Официрског дома, велику забаву уз. судело-, вање хора Удружења и чланова државне опере Народног позоришта

Организације у унутрашњости иду истим примером. А кад се јопе неке ствари регулишу, биће и боље.

П. Т. Т. И РАДИО БИБЛИОТЕКА

коју уређује и издаје познати стручњак и писац г, инж. Душан Милосављевић, директор Савске дирекције пошта и телеграфа, најзначајније је дело у нашој п. т. литератури. То се види према проспекту: изградње, јер ће свака књига ове наше потпуно стручне Библиотеке послужити и као уџбеник, достојан да се дотични предмети помоћу њега. могу предавати са универзитетске катедре. Проспект предвиђа да: изобиље: и избор грађе, и методичност обраде, као и спољашњост књига не уступа сличним стручним делима западних народа. [10 њима ће се видети модерно стање науке и струке по'ота и телекомуникација. Биће приказан прогрес п. т. саобраћаја на страни, којему наша земља треба да греди да би се и у овом правцу подигао наш културни ниво до савремене висине, Библиотеци је циљ да даде струци најбоље што се може дати, да постане солидно и комплетна стручно литерарна основа за усавршавање наших људи и да послужи за даљи развој наше стручне књиге, Г. Милосављевић уједно отвара пут утакмици писаца. Жири ће оценити које су књиге најбоље, да буду награђене. Прва награда износи најмање 10.000: д. Г. Уредник ће издати и Спомен књигу, у знак признања сарадницима и претплатницима за остварење овог циклуса дела тако значајног за прогрес наше струке. То ће бити и споменица покољењима, да покаже доба које преживљујемо и колико је у њему било племенитог разумевања за прогрес и далекосежне циљеве.

Прва свеска „Библиотеке“ _—_ Поштанска штедионица, одг. М. Шипу ша, достојна је постављеног циља. Она је добила зас> лужени приказ на 3 стр. корица „Наше поште“ за април 1933. Врши се #