Naša pošta

221

ПЕРСОНАЛНА ПИТАЊА

Г. Министар саобраћаја прописао је Правилник о лекарском прегледу саобраћајних службеника.

На основу новог Правилника вршиће се обавезни лекарски преглед над лицима која ступају у саобраћајну службу; а осим тога постојаће стална контрола над лицима, која су већ примљена у службу. То јеи у интересу саме службе.

Према одлуци 5 169 Ч. з. дневничари се не би могли премештати из једног места у друго по одлуци бана и по службеној дужности, већ по молби. С тога у уредби и није предвиђена накнада сеобних трошкова дневничарима. Ипак, 5 168 Ч. з. дневничарима је загарантовано право на накнаду путних трошкова и дневница у случају службеног путовања. Ако је у конкретном случају премештај извршен из једног у друго место по службеној дужности, а | не по молби, има се право на накнаду путног трошка по том основу, што је путовање извршено по службеном послу, односно потреби.

У5 84. з. постављен је изричан услов дазваничник може постати архивски чиновник тек када проведе непрекидно десет година у служби као званичник. То значи да се у тај десетогодишњи рок не може рачунати служба која је проведена у својству званичника али са прекидима. Наведено лице у питању могло би бити постављено за архив. чиновника само тако, ако би после последњег прекида у служби остало као званичник непрекидно у служби 10 година и положило испит који се тражи за управно-канцелариску службу, под претпоставком да у том времену не добије ни једну слабу оцену.

Служба у бив. аустро-угарској војсци у минулом светском рату, не може се рачунати у ефективне године признате службе за личну пензју, пошто неко постане државни службеник после 6 септембра 1919 (тач. 5 5 БЕО Ч<3. -

- Према 6 113 Ч. 3. чиновници, званичници и служитељи испуњавају услов за стицање права на пензију кад наврше десет година које су стварно провели у активној државној служби и као такви у државним надлештвима, заводима и установама. Ту се не прави разлика, да ли је служба била са прекидима или без прекида. Према овоме, лицу које је стварно било званичник и чиновник финансијске управе, постављено од надлежног органа, у току 1918—1920 то се време рачуна за стицање права на пензију. („Полиција“)