Naša pošta

ПРО РС" |»

13) Време чекања на одговор на међународним линијама. (реја! де теропзе зиг цп сетсше тегпанопа!.) Зове се међувреме које протекне од тренутка кад је телефонискиња неке челне линијске станице престала да даје позивне знаке другој станици до тренутка кад она друга на тај позив одговори.

14) Целокупно време трајања разговора. (Ригбе [оја] де [а сопуегзаћоп) То је међувреме које протекне од тренутка успостављене везе између двеју телефонских станица (оне која позива и позване), до тренутка кад станица која позива да знак свршетка, или до тренутка кад телефонискиња по дужности кида разговор. (Види чл. 28, 5 5 Међ. Прав.)

15) Такси подложено време шелефонског говора. (Ригве (ахаб!е аФ'ипе сопуегзаНоп (6јерћотшаче.) То је оно међувреме које служи као основица за израчунавање таксе за телефонски разговор. (В. чл. Мб и 141 Међ, Прав. чл. 28,9 Фи 5)

Примедба: „Таксално време“ може одступати од „целокупног шрајања“ (Аатбе (ахабје“ од „аигбе Тојаје“) јер: 1) таксирање се врши по недељивим периодима и 2) што се мора водити рачуна при одређивању такси подложног времена и о овим разним неповољностима и тешкоћама које могу наступити у току говора.

16) Трајање поседа линије. (Ригтве Ф'оссираНоп). То је оно време за које је једна или више међународних линија заузета трајањем телефонских говора (било да то говоре претплатници или телефонискиње које прапремају тражене везе).

17) Трајање припрема за разговор. (Пигбе дез тапоеџугез) То је она разлика у врсмену, која постоји између трајања поседа или заузетости линије и целокупног трајања говора.

18) Сачинишељ — коефицијени — заоузешосши једнога ланца. (Сове сјеп! Ф'оссираноп Фип сксше). То је вредност исказана у процентима, добијана из односа који постоје, на једној страни, између суме „трајања поседнућа једнога ланца“, трајања која се односе, на трајање различитих разговора протеклих у току једне одређене периоде времена, али која је једнака трајању од најмање 60 узастопних минута, — и трајања израженог у минутима посматране периоде времена,

Овај се коефицијевт рачуна у чассвима најживљег саобраћаја.

19) Корисни ефекаш једнога часа рада на једној линији. (Кепдетепе ћогајте Ф'"ипе сптсин). То је у процентима исказана вредност једнога часа рада на једној линији. Ова вредност постаје из односа: у коме је бројитељ број таксираних минута говора у току једног сата, а именитељ, једнак броју 60, што претставља 60 кинута које има ! сат. :

И овде се ефекат рачуна у часовима пајживљег саобраћаја. Пример. Ако је у року од 1 сата остварено 48 таксалних минута, онда је

48

во“ 90 о. У. + (наставиће се)

РАДИО У

" БОРБА ПРОТИВ „дивљих“

СУЗБИЈАЊЕ БЕСПРАВНОГ ИНСТАЛИСАЊА РАДИО АПАРАТА У ИНОСТРАНСТВУ И КОД НАС

| У задње време долази много мање пријава о бесправно

| __ инсталисаним радио апаратима него у прошлим годинама.

| Према томе размерно пго је и број кажњених ради бесправно инсталисаних радио апарата.