Naša stvarnost

SEPTEMBAR 1937

JEAN JAURES

Na dan 31 jula ove godine navršilo se 23 godine od smrti Žana Žoresa. On je bio prva žrtva svelskoga rata, koji je počeo avgusla 1914. Žores je ubijen 31 jula 1914, uveče, u Cafć du Croissanl, u ulici Monmartre, 142. Ubio ga je mefkom iz revolvera jedan poluograničeni mladić po imenu Raul Vilen, poltstaknuf na fo bezobzirnim nacionalističkim agitacijama.

U blizini kafane, u kojoj je ubijen, nalazilo se urednišivo socijalističkoga parltiskog lista. Humanitće (Čovečansivo), i Zores je, pošto je u urednišivu svršio poslove (a on je bio! urednik lista), svratio u kafanu „Croissanf” sa više svojih prijatelja: Renodelom, Longeom, E. Poasonom, Dik Kversijem, Žoržom (poslanik Meca, koji je do svetskog rata bio pod Nemačkom) i još nekima, da se malo odmore i da razgovaraju o događajima, koji su nagovešlavali skori svelski rat.

Seo je kraj prozora koji je gledao na ulicu. Ubica ga je još ranije vrebao, a sad je fu priliku i iskoristio, i ubio čoveka, koji je bio poznat širom sveta po svojoj velikoj govorničkoj sposobnosti, kao veliki pacifista, spisatelj i ljubitelj čovečanstva. Samo krajnje isključivi nacionalisti i neprijatelji demokratije ophodili su se prema njemu sa mržnjom.

Smrt Žoresova izazvala je lada veliko žaljenje i uzbuđenje u celome svelu, kao što i danas izaziva veliko priznanje prema veličini njegova duha i zaslugama koje su se odnosile na celo čovečansivo. U Francuskoj su i sada, posle 23 godine, povodom dana njegove smirfi, posvećeni mnogi napisi njegovoj uspomeni. To je učinjeno i u mnogim drugim zemljama. | Žores je to neosporno zaslužio kao refko ko.

To priznanje on zaslužuje i od naše slrane, i fo ne samo od strane radničke klase, kojoj je on posvelio ceo svoj plodni živo} i bogati dar duha, već i od sfrane našeg celog naroda, za čije je on pravo na nacionalnu slobodu imao islo toliko: i razumevanja i saosećanja koliko i za sam francuski narod. Jer, kao što ćemo. još videti, Žores je smatrao kao, jedan od prvih uslova za stvaranje međunarodne zajednice, lj. infernacionale, nacionalnu sl Oobodu svih naroda.

Žan Žores (Jean Joseph Marie Augusle Jaurčs) rodio se 3 seplembra 1859. Dva njegova prefka bili su admirali, a jedan od njih i ministar marine. Osnovnu i srednju školu svršio je u svome mestu rođenja, u Kasfru. Polom je u Parizu svršio Ecole normale superieure i fo sa osobitim odlikovanjem, fako da su mu njegovi