Naša stvarnost

2 | NEDELJKO DIVAC

drugovi proricali sjajnu karijeru. Jedan od fih drugova je i čuveni francuski filozof Henri Bergson.

Još u ranoj mladosti Žores je pokazivao velike političke i govorničke sposobnosti. Ali pošto je svršio studije, postao je profesor filozolije u liceju u Albiu (glavno mesto okruga Tarn), a uskoro pofom nastavnik filozofije na Univerzitelu u Tuluzi. Njegova su predavanja bila toliko privlačna, da je mnošivo građana i radnika dolazilo da ga slušaju.

Ali on je imao jake naklonosti i prema politici. To ga je opredelilo da se 1885 kandiduje za poslanika u Tarnu, u čemu je imao i uspeha. Tada mu je bilo tek 26 godina. Ali na izborima 1889 već nije uspeo da bude izabran za poslanika. Stoga se vraća ponova studijama. Sada radi doktorsku fezu, i fo dve, jednu na francuskom: La realitć du monde sensible (Realnost osećajnoga svela), i jednu na lafinskom: De primis sociš&alismi gemanici lineamentis apud Lufherum, Kant, Fichte et Hege | (O prvim počefcima nemačkog socijalizma kod Lutera, Kanta, Fihtea i· Hegela).

U lo vreme Žores sarađuje u Depeche de Toulouse, naprednom lisfu radikal-socijalističkom, koji izlazi i sada. Postaje i opštinski odbornik i saveinik za pitanja prosvete. Ali zvanično pristupa socijalističkoj partiji tek 1890, iako se i dofle sav njegov ' politički rad kretao u pravcu socijalističkom. U skupštinu ulazi ponovo 1893, jer biva izabran na delimičnim izborima, a 1894 uspeva i na redovnim izborima. Sad se njegov govornički dar jasno izražava. On učestvuje u debatama o najvažnijim pitanjima tadašnjeg unufrašnjeg života i politike Francuske i njene spoljne politike (Panamska afera, Drajlusova alera, Kolonijalna politika, osobito prema Maroku itd.). |

U izborima 1898 opet nije uspeo da bude izabran za poslanika. Ali on pokazuje i van parlamenfa veliku aktivnost. Tada uređuje socijalistički list La pešf ite Republique i sarađuje u Revue Socialiste. U izborima 1902 opet biva izabran za narodnog poslanika i posle toga uspevao je na svima izborima sve do smrti. On se već došle istakao svojim sjajnim govorničkim darom, punim duha, rečitosti i temperamenta. On sliče već glas najboljega govornika. U sesiji od 1902 on poslaje i poltprelsednik Narodne skupštine.

Od 1898 pa do! 1905 Žores zauzima jedan politički stav koji dovodi do vrlo žučnih i feških sporova, ne samo u redovima socijalističkoga pokreta u Francuskoj, već i u socijalističkoj infernacionali. Naime u fome vremenu republikanski režim u Francuskoj biva jako ugrožen od strane unutrašnje sile: od katoličkoga klerikalizma i od viših vojničkih krugova, koji su većim delom bili klerikalni i monarhistički.

Stoga vlada Valdek-Rusoa odlučuje da povede energičnu borbu za zaštitu republikanskog režima. Radi toga čini apel i na socijaliste. U vladu ulazi, 1898, Milran sa odobrenjem Žoresovim.