Nedelja

Број 21.

Страна 5.

Кад су наступили горки часови, она се пред самом собом извињавала својом несрећом. Међу тим највећа је несрећа била у томе, што је њен раскошлук скупо стајао. Кад је продала већ и остатак својих прихода, тада је узела зајам на њиве, па се спремала да задужи и сам замак.

Име тога младог енжењера било је Андрија Фовел. Кад је спазио Валентину, он јој је посветио сву своју пажњу. Ова млада, суморна и смерна девојка изгледала је у старом племићском замку као пупољак ружин у градини, кад је снегом покривена. Салашње наетавничко особље Школе Женеког Друштва Роса Петровићка, Јулка Виторовићка, Јелена Марковићка, Савка Радичевићева, Стана Алексићева, Воја Марковић, Пашко Вучетић, Радмила Анишићева.

Најпосле морала је помишљати већ и на то, да распрода све, кад јој пука случајност притрча у помоћ. Има већ месец дана како је некакав млад енжењер, коме је било поверено регулисање Роне, узео стан у селу, одмах до имања грофичиног. Тај је младић био веома духовит и веома красне спољашности, те га је све племство радо примало, па и сама грофица се често налазила с њим.

Још није с њом ни речи проговорио, а већ се заљубио у њу. Био је прилично богат, имао је лепу будућност пред соббм, ишао је оним путем, којим се долази до милиона.... Био је слободан, па се решио да узме Валентину. Своју намеру прво је саопштио некој пријатсљици грофичиној, која је била исто онаква племићка као и Монморанси, а сиромашнија и од самог просјака.