Nedelja

Страна 228

Број 12

НАШЕ СЛИКЕ Ученици ратарске школе са наставником. — Ратарска школа у Краљеву даје добре привреднике. Наша прва слика представља једну групу ђака из те школе, које поучава наставник у калемљењу воћака. Да би његово теориско предавање могло имати добрих резултата, он их је извео на практичан рад, на примењивање теорне поуке.Добро би било, када би у Србији таквих ратарских школа било повише те да рационално обрађивање земље и целокупна пољска привреда крену бржим и поузданијим корацима у напред. Црква у Старчеву. — Нова српска православна црква у банатскоме селу Сгарчеву заслужује, да и због свога снимка и због своје величине буде приказана у слици нашим читаоцима. — Зидање цркве довршено је 1908. год. Зидање је извршено по пројекту младога митровачког инжињера Миливоја Матика (сина новосадског професора М. Матића.) Црква још није освећена, и ако је зграда од пре годину и по дана готова; јер иконостас са сликарским радом још није готов. Али и освећење ће се извршити ускоро и црква ће тада пропевати. Старчевачки

Срби могу се поносити том својом лепом црквом која их је стала до 100.000 дин. а младоме инжињеру Матићу, коме је при пројектовању плана за цркву било тек 28 год. може служити на част са свим успешно свршени архитектонски рад. | Јеврем Андоновић. — Покојник је отпочео своју службену каријеру као практикант,а завршио ју је као државни саветник. У међувремену бивао је и судеки чиновник, за тим судија, па окружни начелник, по томе у два маха министар и најпосле државни саветник. За све време свога службовања одликовао се примерном честито шћу. По својим политичким назорима припадао је кругу конзервативнијих политичара и бивао је министар само онда, кад је круна чинила аиел на његове услуге. Жунљанин и Жунљанка. — Ради узајамнога упознавања доносимо слику, која представља жупљанина и жупљанку из околине Дубровника у Далмацији. И један летмиичан поглед довољан је да нас увери, како су жупљани и по типу и по ношњи прави Срби наша рођена браћа која и ако су нам далеко од очију, нису нам ник.ад далеко од срца.

ИСПРАВКА штамиарских грешака

У прошлом 11. бр. поткрале су се неколике грешке,које ремете смисао, тако: на стр. 193. испод слике стоји оружје на пред а треба ....оружје на преглед. На страни 200. испод слике стоји ....умро 1882. г. ..дворац Топлицу 1 а треба умро 1888. г ,дворац Тополицу. На стр. 201. испод слике Њ. В. Краљевића Ђорђа стоји (....сам прегоревању и бесмртном јунаштву....) а треба (....самопрегоревању и беспримерном јунаштвуЛи на истој страни испод ниже слике стоји: Поглед са Ковиљаче у Правцу.... а треба Поглед са Ковиљаче правцем. Моле се читаоци да ове гр е шке исправе.

Издавачи: Видаковић и Комп. Ло

/ о НЛЏф*#?! V « ">• . V /