Njiva

XVIII. год.

ЊИВА

285. страна.

само у том случају, ако су ниногради поново подигнути. Опрост од порезе пошгње у годиии пза подизања повог винограда; б) кроз шест година онп иови впноградп, који су подпгнутп на имуном песковитом тлу, које брани од филоксере; в) кроз шест годпиа она зем.впшта. која су први пут засађена амернканском лозом а дотле нпсу били виногради. него су служнла за друге економске плодореде; г) кроз десет година на садовима, којн су иодпгнутн на лози американске подлоге; д) кроз шест годииа за виноградска земљишта, на којима је випограде фплоксера опустошпла, све дотле. док та земљишта стоје пуста. односно незасађена. Ко желп. да према гррњпм тачкама буде ослобођон од плаћаља норезе, тај мора овопредметну своју иисмену молбу најдаље за годину дана пријавитп надлежној финанцијалној уирави. Попусту норезе има места: а) попупгга се од пзбачеиог пореза јсдна трећина илп две трећине или сав порез. ако је у винограду штета настала услед природних, елементарних неиогода (лед. иоплава, ватра. пнсекти. пероносиора. оидиум); б) попушта се две трећине земљарнне у виноградима. које је филоксера напала, а који су се сумнорним угљиком уздржали. Овај попуст од пореза сопственик ће добити само тако, ако штету нај-

даље за осам дана, од дана кад је настала. ппсмено пријави опћинском ноглаварству. Штете, које пачине зарезпици, прпјављују се до 1. августа текуће године.

Преглед ратипх болница. Прош.ге недеље бавно се у Буданештп прховнп протектор друштва нашег • Црве-нога Крста», 1Бегова цар. н краљ. Впсоет гоеп. надвојвода Сачватор, који је пропутовав п прегледав погранпчне болнице, свратпо у Будапешту п ту прегледао све веће војене болнице п главну болннцу «Цркенога Крста*. Надвојвода је са лечењем рањенпка, редом и чнстотом у болпнцама био врло задовољан. Изложба. У сјајним просторпјама наше Саборннце удешена је «Здраиствена Изложба*, у којој су државне власти, друштва пемачког и угарског »Црвенога Крста», као и «Друштво за чување народнога адравља» пложилп у заиста красном прегледу све и сва што се по рагпштима п по болницама и пначе чинн у корпст лечења рањеника и болесннка. Изложбу је пре 2 недеље отворио свечапо преузвншени мннистар-председник г. гроф Стефан Тпса у име прокровнтеља »Друштва Црвенога Крста Земаља Угарске Круне» надвојноде Салватора а у прпсутноети најодлпчније неуморне болничарке Њезине цар. п краљ. Висости г. надвојвоткиње Аугусте и престоничког најодлпчнијег света. Отварању овом присуствовао је и преосвећени еппскоп будимски г. Др. Георгије плем. Зубковић као одборник «Друштва Црвенога Крста». Изложбу ову поеећује п разгледа многи свет из престонице п изваПи. Поеета војнпка. Заповедништво наше војске забранило је посећивање војника у Боснп и Херцеговини п Далмацији.