Njiva

284. страна.

ЊИВА

XVIII. год

чине се да ће се коначно пзвућп нз Карпата. Упозиалп су се са паппш убојшш оружјем ; уверн.ш су се са непзмерним велпким жртвама да јо наша снага непробојна; да не могу преко нас жпвпх продртп у нашу мплу отаџбпну — те за то налазе за добро и мудро, да се без већега зла врате опет онамо од куда су и дошли. Но зато немојте да мислите да наша војека стојп скрштених руку у беспослпци. Све што је ваљало да ее спреми, ако би нас Руси поново напали, спремљено ,је; Руси нас не ће ни на једпој тачцп наших државних граница пзнепадитп и наћи несцремне. Свуда смо мн на борбу готови чнм непријатељ стунп ногом на наше земљиште. И на западпом ратпшту стојпмо повољио. Немци су пзвојевали велнку победу над Еиглезима п Французнма; заробили су мпого војнпка и отели много топова од Енглеза.

Како ваља готовити кукуружњи хлебац. Од кукурузнога н гапеничнога брашна умешенп хлебац врло јо здрав, прнјатнога је куса, али само онда, ако га знамо добро умесити п испећи. Код кукурузнога хлеба је важно да тесто не пустимо да здраво ускисне н да не мсшамо впше него највпше иет процената кромпира у брашно. На 1 килу мешанога брашна узима се 5 дека кромпира. Хлебац од иоловпне кукурузнцга и половине шпеничнога мешанога брашна готови се овако:

За подмешивање узима се нешто мање квасца него код гапеничнога хлеба. Ваља пазитп да вода у којој растопимо кваеац нс буде ии топла, ни млака, него да буде хладна. Кад је квасац готов. не смемо пустптп га да сувпше ускпене. него после уреднога киселења ваља тесто умесптп а после мешње пустпти за по сата да етоји. Кад пређе ио сата, ваља га размеспти али — ово је најглавнпје после размешавања не смемо иустити тесто да сасвпм ускисне, него га ваља полак ускпселога однети пекару да. га пече плн нећп га дома у ужареној пећи. Ако се кукуружњп хлебац овако буде готовио, биће нам као ратни хлебац врло кусан.

Правни саветник.

Повластнце код пореза. Какве се повластпце, односно олакшице могу добпти прп плаћању иореза, ако виџогради етрадају од елементарних непогода, о томе говоре 8. и 9. §§ XVII. законског чланка од године 1883., 49, § XIЛV. законског чланка од године 1883. и I. законски чланак од годиие 1894. Према овим законима имају права прнвремено не плаћати иорезу: а) кроз- деСет година сва она впноградска земљишта, на којпма је винограде упропастпла филоксера и то-