Njiva

358. страна.

ЊИВА

XVIII. год.

Како би се могло наше во~карство унапредити ? * Наоисао: Стјепан Којдд — Пожега. (Наставак) Чешка поседује прастаро и рашнрено воћарство. УЧешко.ј долази шест воћака на свакога становшша. Воће пз Чешке шаље се у Немачку водом (лађама). Једагг товар па лађи садржаје 10 до 12 вагона воћа, а потребује до Берлпна 6 до 8 дана. Мањи део чешког воћа иде у Баварску п Виртембершку. У септембру и октобр} г 1902., кад сам боравио иа воћарском заводу -{- Николе Гаухера з г ПБутгарту, продано је на ппутгартеком теретном колодвору 169 вагона чешког воћа (јабука и крушака). Чешка, поготово долља долина Влтаве, имаде изврснпх крушака: солпнске п краљевска круна, које су обе слатке и врло фине, због чега сз г на немачкпм тржпштима, особито у Берлинз г , врло омпљене. Осим тога продуцира Чешка финих јабука, а з г долинама шљива; познате су и тражене особито шљиве кралупске и доланске ради своје величине, каквоће и раног дозревања. У Чешкој има и лепих трешања. Особито познате и тражепе су »Шаланер* и Моравска * Иввод из истопмените књижпце поштованог ппсца. еа његовом довводом. Ур.

црпа раиа трешња. У впнородннм крајевима гаје се у Чешко.ј и фине кајснје, које потражују немачке творнпце конзерва. Угарска шаље много воћа у Немачку, те опскрблује творнице консерва са кечкеметскпм кајеијама. Прпморјеекспортнра раповоће, Горња п Дол>ња Аустрија, те Штајерска како сам већ навео — воће за воћно вино. Особнто цењеие су п тражене у Дољњој Аустрији .кремсе кајсије п вахауске бреекве. Нз устро-угарске монархије з'вози се највише свежег воћа з т Немачку, јер Немачка — узимајући по вредностн — повлачн 97 % зшупног пзвоза на свежем воћу. Немачка прз г жа монархијп највеће погодности з г стварима царине, те је осим тога — обзиром на повољпе прплпке промета водом и жељезницом близз г ! Немачка држава шаље годпшње у пноземетво преко 50 милијона марака за свеже и за суво воће те за воћие конзерве. краљевиии Виртембершкој, која броји око 2'5 мнлијона стаиовника, пма шест милијона воћака. а унаточ овој великој количинп ваљано негованнх воћака ннје кадра толпко воћа продуцирати, колпко га иотребује за прављење воћног вина и за сушење. Потребно је с тога, да се у Виртембершку увози воћо (поглавито јабуке) из друтих делова немачког царства, те нз Аустрије, Швајцароке, Луксембуршке, Белгије, Италије, Холандије, Франпуске итд. (СвршиКе се.)