Njiva

396. страна.

ЊИВА

XVIII. год.

чланцп ппсанп од страха и од очајања. Траже сне лека чудотворна средства да им та помогну, баш као оно тешком болеснику, који ,је на самрти, па ишчекује да ће му помоћи врачаре п бајалнце. Са такога очајаља почиље свет у Русијп да ее бугш н да крпвп савезнике. Миогп је страх пастао и отуда, нгго је иестало и муниције п бунџпје разривају барутане само да ускоре завршетак рата и склапање мира. Руски цар је од муке се разболео те премншља да узме главну команду војске пз руку оболелога великога кнеза Николајевића те да је преда другоме врховпоме заповедннку. Са свега овога и са оне дпвне слоге, са којом наша и немачка војска постизава пз дана у дан све то веће успехе — јача у нама пада: да ] 1 е скорим коначна победа бити наша. Ми смо Талијанце у долини реке Изопцо тако жестоко иотукли. да ће им скорим проћи воља да и даље с иама ратују.

Задругарство у Аустрији. | 0 развоју задругарства у Аустрији пружа доњи исказ иодатке. Постојало је задруга године

1873 : 169

1895 : 3,660

1875 : 1,004

1900 : 7,502

1880 : 1155

1905 : 10,899

1885 : 1,436

1910 : 16.469

1890 : 1,898

1913 : 19,091

«Росп.’>

Облетнпца круннсања, Осмога јуна се навршпло 48 годпна, како је у буднмсксј дркви краља Магпје Његово Величанство Франц Јосиф I. крунисан за краља Угарскога п Хрвагскога. Услед рата прослављена је та облетнпца само свечаном службом бо;кјом, коју је служио бискуп др. Антун Немеш и то у оном пстом орнату, у коме је тада кнез прпмас Шпмор обавио крунисање. Свечаностп прпсуствовали су заступници свих власти. Краљев упис ратнога зајма. Његово Величанство краљ наш уппеао је за први ратви зајам Угареке пет милпјона а за овај другп седам милијона круна. Новп десетфидерци. Држава је од 10. маја пустнла у промет нове десетфилерце од никла, којп изгледају ево овако:

да би их наши чптаоци по кову позкавали. Где ће бити допунбене асеитације? Виће их у шеет домобранскпм допунбеним заповеднпштвпма у жупанијама Лппто, Шарош, Сепеш, Земплен, Берег, Тренчен, Саболч, Сатмар, Гемер н Кпшхонт, Ноград, Зољом, Силаћ, Колож, Лас-Нађкун-Солнок, Впровитичкој, ПоЈкешкој н Сромској. Лажпе банке двокрунашице, Лане је држава пздала нове папирне двокрунашнце. Ове су неки зликовци пзчели да крнвогворе праве и да их протурују но ппјацама н по вашарима. Ове лажне двокрунашпце иознају се по томе, што су са обе страие блеђе и замрљаније но право банке. Лажне су банке плавичасте а џраве су зеленкасте. . Г-ЈПошиљање накета са ратном пошТОМ. Пошто је поштанскн саобраћај бржи а