Njiva

442. страна.

XVI II. год.

1-БИВА

вуцимо осам центпмстара широку п дванаест центнметара дубоку бразду у средини 120 центиметара дуге леје. Ту бразду нанупимо зрелим ђубретом од крава или ситном компостземљом. Семе посејмо крајем априла на 8—10 цеитпметара даљнне а расад кад добпје трећи, чстврти, петп лнст над другим лпстом одсецимо. Тпмс иостпзавамо, да биљке брже рода доносе. Јула мозкемо по другипут сејатн а мали краставац за сирће п доциије можемо још посејатп. Краставац пмаде два цвета: мушки н женски цвет. Да би се женски цветовп спгурпо оплодилп, ирепоручујемо са кичицом прашак са мушкога цвета на женски пренети. Земљу ваља добро урадити, измешати п окопати, ако је могуће н полнвати. Б у н д е в а. Захтева добру, пођубрену, јаку земљу. Апрпла посејмо у кућице по 4—5 семепа у једну кућицу. Израслу расаду ваља прочистити и само 2—3 расаде у једној кућици оставити. Исту негу захтева као и краставац, али будућп да још впше хранљивих материја захтева; обично бундеву ђубримо у облачноме времеиу воденастим ђубретом. Леје, посејане бупдсвом и краставцем. ваља искориститн па тај пачпп, да их засадимо салатом, келерабом а п ротквом, јер су бпљке бупдеве врло раздалеко. Целер. Кореп му употребљавамо. Посејмо га половином фебруара у млаку леју. Пре сетве ваља. семе дандва поквасити. Расаду нресадимо ночетком анрпла на 30 центиметара даљине.

Често ваља окопати, плевпти и мпого полеватп. Све те досад спомепуте бнљке треба посадити у ново пођубрену земљу, коју, као што споменусмо, ваља добро урадпти а ако је иоле могуће са воденим каналпма снабдети. Сланаћ. Почевши од марта можемо га сваког месеца сејати. Редовн нека су 40 центиметара раздалеко један од другога. Ако је земља добра, онда не потребује мцого неге. М о д р и п а т л и 1.1 а н. На истоку 11 југу врло је познато п уважено поврће модрп патлиџан. Боја му је плавичасто црна, облнка јајастог или крушкастог а пмаде га и округлог. На југу га производе у врло велпким количинама као код нас обичии патлиџан. Обично га једу месом испуљен или иситњен у кајганама зготовљеп. Код нас се ие производи, по у последњим годинама су га бугарске бостапџије допеле као новост иа пнјаци л сада се лагаио раппг рује. Пропзводња му је проста. Као обпчап патлиџап посејмо га почетком марта или фебруара. Кад расада добро ојача а ми ју пресадимо у добро урађену п пођубрену леју на 40—00 центиметара даљине. Вишепута ваља окопати, плевитн и земљиште измрвити. За време растења можемо сваких 14 дана једанпут полнвати водњикавпм ђубретом. Много воде захтева. Илод је тежак од 'Д до 1 килограма. Биљка је висока. са модрим лишћем, нравн украс баште.