Njiva

XVIII. год.

ЊИВА

637. страна.

прода. Цвет треба одсећп још пре него што је ссме узрело и затим га ваља па суво место обесити. Семе’[се меће у џакове, које ваља од мпшева добро чувати.

Нов саборски ПОСЛанпк. У сабарском изборном срезу Сентготхардском, кога је заступао на Сабору покојни Коломан Сел, изабран је о&омадне за заступника једногласно преузвишени г. барон Ервпн Рознер, Јшнпстар крај краљеве особе. Министров отипс н епископова посланица. На Крстов-дан прочптана је у престонпчким православним српскпм црквама са амвона посланица преосвећенога г. епискона будпмскога др. Георгија плем. 3 у б к о в и ћ а, којом Његово Високопреосвећенство приопћЦе својим епархијотима отппс преузвпшенога г. министра богочасти и јавне наставе др. Беле Јанковпћа о патрнјотском ппјетету; са којпм нам ваља, поштовати п чувати гробове наших погинулих јунака. Уз овај министров дословнп отпис поновио је брпжљивп архипастир ону своју ревну бригу, пуну топле љубавн и пошговања према нашпм предцима, еа којом налаже поново подручним цркванип опћинама и по другипут: да своја гробља држе у најбољем реду и да гробове покојника чувају достојнпм обележјем погомцима за углед и подстрек на племенита и родо.љубпва дела. Ову владичину красну посланицу донећемо у пдућем броју «Њиве» дословно. Допусти јунацима. Врховно Заповедништво наше јуначке војске уважпло је прегор и пожртвовност оних наших војнпка, који већ од годпне дана стоје под оружјем н нису виделп евојих кућа нп породпца, те их пушга четпмице на допуст од 14 дана.

Читуље. У Коложвару је умро свеучплишни професор др. Тома Маршалко, највећи угарски дерматолог. Др. Маршалко био је неко време купалишни лечник у Лппику. — На северном бојишту 29. августа о. г. погинуо ,је јуначком смрћу др. Стеван Брзак, поручнпр у цричуви код 70-те пешачке пуковније. Покојник је у нашим друштвеним круговима стекао, као даровпт п ванредно образован правник, врло леп углед. — У Бечу је умрла 7. (20.) септ. у својој 75-ој години живота бароница Марта плем. Рајачић Бринска, удовица баропа Данила Рајачића; мати синова барона Јосифа народнога заступнпка на хрватском и угарском сабору, Владимира умировљенога великог жупана впровптичкога, Александра секретара босаноко-херцеговачке владе и кћери: Зоре, Олге; Марте удовпце Р. Пауновића а етара мајка многобројнпх унучади. Жпвинарска школа. Преузвишени г. министар по.Ђопрпвреде удесио је у државној школи у Геделу једногодишњп течај за женскиње, које су раде да изуче практично гајење живпне. Женске особе, које су раде да походе овај течај, ваља да су старе од 18—30 годпна, да искажу да су здраве, да су свршиле IV. основни разред, да знају мађарски. У заводу добија, 1 у бесплатан стан, храну и 20 круна месечне платс. Молбенпце нека поднесу управи те школе. Добава вина за војску. Кр. уг. мппистарству пољоделства, које је до недавна могло за војску набављати само црно вино, поверено је, од ц. и кр. министарства рвта, да купи и белог вина, те у ту сврху намерава набавити залихе, које се још налазе код продуцената, готове за отпрему. Виноградари, винотржци и њихове организације, искључујући сваког посредника, имаду непосредно поштом поднетп своје понуде на адресу: Главно надзорништво државнпх јавних пивница, Будафок. У понуди вал.а навеетп провенпенцију вина по месту, затим колпчину п цену, те место, где се налази нивнпца нудиоца. Узорке не треба слати, јер ће прегледбу обавпти државни стручњацн иа лпцу места. Бурад има да набавп нродавалац, а цена вина има се означити заједно с буретом, од којнх се редовно могу употребљаватп само она од 1 до 3 хектолитрв већа само изнимно.