Njiva

XVIII. год.

ЊИВА

639. страна.

Но најопасније су оне уходе, који то раде из родољубља’, а не за новац. То су обично најважнпје и најодлучније уходе. Нађе се п таквих ухода, који раде за непрпјатсља, али таквих се одмах, чим пх ухвате, убијају. С тога су уходе обично и небојажљиви и одлучни људи. Онп кад веле: ако нам посао успе,’ бићемо богато награђени, а ако нас ухвате, славно ћемо умрети. У време рата заиста буде врло много ухода и љихових јатака похватано и поубијано. КОВЧЕЖИЋ. Нова крма за коње.

Састанци за нашу потпорну благајницу. Врло нагло расте број оннх, којп су похнтали да оспгурају себе и. евоју породицу код радннчке потпорне благајннце. По свнма крајевима у земљи држе се састанцп, на којпма се држе поучна предавања о корнстнма потпорне благајнпце п тпм прплпкама се уписују за чланове врло многи, којп мисле п на сутра, на своју будућност. Одговорнп уредник: ЧИКА-СТЕВА.

Од крвп, која се пролије у 1 лаоницама и пначе отиче у канале п од месннх отпадака, који се недају више употребпти за храну човека, може се начпнитп добра крма за коње и давати уместо зоби. То су покушали радити на клаоницп у Дпеелдорфу н получпли су добар успех. Тај препарат је врло хранпв. Од неког су времена тамо давелп такву крму коњима докнадне уланске ешкадроне, па су опазили да пм је добро порасла радна снага. Сад ће се та крма правитп и по другпм немачким градовпва у клаоницама.

Жир и кестен као храна за Ж II В П Н у. Према истраживању имају жир и кестен у себи иств саставине, које има и јечам. Једино пма једно н друго семе одвпше тресловпне (танина) од којег може живпна н да угине, ако би много јела жпра пли кестена. Да сачувамо живину од тога, добро је то семе сасути у воду, која ври и оставитп га у њој неколико сати, да вода извуче тресловину. Онда се то семе осуши и самеље. Живина једе ту храну радо, а по кемаду може се дневно примешати храни 20—30 грама, а патпама и 36—40 грама. Веле, да онда живина боље носи.

ш ; 1 Г : :—:

тттттттттттт

ОГЛАСИ ♦. ГТТТТТ А АААААА ДД4444 ААА АА А

а ■ а ■ н ■ а Б

н

Огласи се лримају у иаклади ЊИВЕ ВиЛареа*, IV., Едуе*ет-и. 4.

п