Njiva

634. страна.

ЊИВА

XVIII. год.

0 во~ку — нарочито јабуки као храни. Нрпопћио: Стјепан Којдл — Пожега. (СврШетак.)

Нека прпча старих Шкандинаваца прпповеда. да су боговп — кад су се осећали слабима — троппгли црвене јабуке, након чега се повратила њпхова пређашња снага. Не само фосфориа киселипа, всћ је у јабукп и врло важна јабучна кнселпна, а исто тако и етерична уља. Свако којп вршп звања код којега мора много седети, морао би јеетп много јабука. Човек за право није створен за посао, већ за ужптак. јер посао му је донела тек култура. а са послом, нарочито душевним. постала су јетра слаба. Ради недовољиог кретања не могу се отровне твари, као нпти други штетни плинови — из тела одстранитн, због чега узрокују тешке телесне мане, нпр. осипе по кожи, кврге, жутицу итд. У јабуки налазећа се јабучна киселппа веже отрове, чистп крв и дезинфицпра тело. Може се мирно устврдити, да се човек нокрај већег ужитка меса осећа раздраженпји и неугодније; док се осећа угодио, ако употребљава за своју одхрану много биљевпе хране, нарочито много јабука. Није дакле

бпло сасвим несмислено, ако је ееоскп кухињски иропис.гласио, да се гуска, која ће се нспећгг, имаде изнутра испунити јабукама. Обилни ужитак премасног меса узрокује у телу стварање вапненпх делова, које јабучна киселпна неутрализира, због чега занречује (јабука!) оваппење артерпја. Наравне кпселпне у јабуки запречују такођер н досадпу жгаравнцу п подрпгивање. Желудац претвара сву јабучиу киселину у алкалијске угљпчно-кпселе соли, које запречују стварање штетних кпселина. Наравио је, да се морају .јабуке јести у неогуљеном стању. Јабучпо впно имаде тако рећи исто деловање. Многи ће питати: шта ће се уживатн у оном случају, ако не пмаде на располагању свежих јабука'. ) Одговор гласп: .јабучно впно. У јабучном вину садржане су све оне састојнне; које врло повољно утичу на пробаву. Гдекојег «Анти...» спопастп ће гроза, ако овде ушчита. да се хвали јабучно виио са својим алкохолним садржајем! Ну то је тек деломпчно зло, јер јабучно впио садржава само 5 °о алкохола, т. ј. тачно половицу од оне количине, која се налазп у гроздовом вину. Сладор се услед врења тако рећи потпуно потрошн, због чега га мало или ништа не остане у јабучном вину. Напротив садржава јабучно впно много угљичне киселпне, која је додуше плућни отров, ну делује на желудац п тело изванредно освежујуће. Што вино садржаје више угљичпе кпселине, то боље баца пскре, те је рескије .