Njiva
668. страна.
ЊИВА
XVIII. год.
Чујте људи! Јесење усеве треба г д е д а т п, да овог месеца свакако посвршавамо. Само се у том сдучају може одложпти сетва јесењих усева, ако смо радн, да се опростимо шкодљивих х е с е н ских мува, којесу грдне пггеточине и напаст и беда, где год се појаве. Хесеноке муве слажу своја јаја на слабе изданке младог јесењег усева. Кад усев није изникао још док је време топло, онда муве немају где да носе јаја, те је тако од њих мање штете. Али где тпх мува нема, тамо не треба са сетвом оклевати и чекати добар час. Сад пада и кукуружња берба. За семе треба већ сада одабрати снажне, потпуне и добро зреле клипове, које треба у евенке свезати и на какво промајито место обеоитп, да се добро осуше и не покваре. Наш свет радо веша кукуружне евенке у ходнику о гредпце пли на тавану или на чардацима. Све су ово добра места; свугде се може остављати; како је већ коме удесније. Крављу репу, коју нисмо наумни одмах марви давати, треба затрпати у трап. Кад извадпте кромпир, разастрите га на промајитом месту или и на сунцу, да се просуши. Кад се осупгао, преберите га: на једну громпду одаберите најкрупније, на другу ситније а на трећу сасвим ситне. Крупнији кромпир задржп за своју потребу а један део можеш и продати. Ситан кромпир подај или пресан или још боље обарен стоци или свињама својим. ЕГаши и зеленој пићи је крај. Мо-
раће се прећи на суву пићу. Али нека оваки газда утубп: да не ваља нагло, одједаред прећи са зелене пиће на суву, јер стоци може да позли, па ето беда готова. Зато треба полако прећп са зелене на суву. Крцј оена или осољене сечке понуди коња мало зобљу и уредно га канп добром, не одвпше хладном, мало устојаном водом. Велој стоци даји по мало репе, кромппра или друге снажне пиће као на прилику мекиња, паспаља, горушичнпх погача. Свињама разбиј по коју бундеву пли им подај ситног кромппра. Ждребад прпвикавај помало на кошару, у којој им треба зпму провести. 0 в ц е могу излазитп у пашу све док мраз не падне на земљу. Угојене овнове п кржљаве овце треба продати. Овнове за приплол треба одључпти од скотних оваца. С в и њ е треба истерпвати на кромппришта и реппшта, где ће изрити себи помало хране. Сад је доба, да се свпње истеравају у шуме на жир. Треба гледати, да се крмаче овог месеца цвеле, како би пред Сретеније било прасица. У виноградима је берба. Треба оообито ићи за тим, да слатко вино, шира, добро преври. Лозу, кључиће за расађивање, треба одабрати, али не узимајте ни попгго неразвцјену лозу, која није добро одрвенила, јер така лоза није за пресађпвање. Исто тако није добра лоза, коју је лед избио или пероноспора напала. Ко рђаву лозу сади, неће имати никада ваљан виноград. У пчелињаку треба се постарати за презимљивање. Преко зиме мора ое пазити, да пчеле не озебу и поскапају; а како пчеле зими не могу купитп меда, то им се мора толико оставити, да се могу прехранптп. Пчеле треба чувати од штетнпх животиња, црвп, мишева, да им каква квара не начине. Народе треба добро прегледати, да ли су доота јаки за презпмљивање. Треба погледати и матицу. Ако матица нпје сасвим читава, треба је новом заменити. Пчеле треба чувати и заклањати од крадљивог медождера лептира — смртоглавца, који се радо завлаче у кошнице. Против овог лептира треба лето сузити или у пчелињак сместити једно буре са извађеним данцем; у буре метни запаљену свећу, на коју лептир радо налеће. Лептир падне у буре, а ти га дохватиш и утаманиш.