Njiva

XVIII. год

ЊИВА

707. страда.

Госп. управптељ Петенхофер показао ми је модерно уређенп подрум и дао ми је да окусим десетак изврсних вина од лакших па све до најтежпх и најфинпјих токајскпх врсти. Нека ми је дозвољено. да на овоме месту најважније врсте споменем по реду, по којем сам их опробао: 1. Середње 1907., лако вино. 2. Алшо Бајом 1911., фино вино. 3. Дпчесентмартон 1911., дезертгго вино. 4. Кечкеметска кадарка 1903., дезертно вино. 5. Хеђалја 1911., врло фпно токајско вино. 6. Кечкеметскп Аусбрух 1911, изванредно токајско вино. 7. Толчва-самород 1901, најизврснијс токајско впно. 8. Бодрог - Керестурски Аусбрух 1911, изврсно токајско вино. 9. Хосу Асо-ски Аусбрух 1911, пајфинији ердељскп Аусбрух. Најзад сам имао прилику да окусим још једну врсту : «ратно вино». Беликих множина тога вина шаље узорни подрум нашим храбрим војпицима, нашим кариатским јунацима. Др. Емил Пеција.

Нанна*ђивање уметничког -ђубрета. Једна последица рата је и то, да је међу нитрогенским врстама вештачког ђубрета сасвим нестало чплске салитре, а остале врсге, као . сумпор, угљички амонијак и кречшг нитроген војна је управа узела у

војничке сврхе. Док траје рат, нема никаква изгледа, да ће наше газде моћп доћи до вештачког ђубрета. Код нас није толпко важно вештачко ђубре које у себп садржи нитр<Јгепа, тако је ђубре иарочито у Немачкој потребно. Па ппак п нашем газдп много пута треба овако ђубре, нзрочито то важи за опе, којп су на мањем простору хтели да им родп много репе п за виноградаре. Зато ћемо у овом чланку да упозоримо ове газде, како ће доскочити овом злу, т. ј. на којп се пачин може домаћом производњом иитрогенског вештачког ђубрета накнадити оскудица у фабричком вештачком ђубрету. На два начина можемо сами правити всштачког ђубрета, које би имало нитрогена. У ту сврху ћемо употребнти или крв са кланица или пиштевпну наших жпвотиња. Крв са кланица на овај начин употребљавамо: из успрене крви одлијемо киселину а остатку додамо исто толику количину кречне дрождине и дваред толпко прашиие од тресети. Са тресети се усиреиа крв добро измеша и на сувом месту може дуго да постоји. У овој смееи има много нптрогена. Ако овим ђубрнмо виноград, онда ће требати од исте 300 грамова просути на једап чокот, а уз то је још нужно додати 50 грамова суперфосфата и 25 грамова калпја, Када иа овај начин ђубримо виноград, нпје потребпо стајско ђубре; виноград ће и без истога добро ионети. Још се на једноставнији начин долази до нитрогена са ништевпном