Njiva

732. страна.

ЊИВА

XVIII. год.

од 1 бпх никакове користи; послушај оно, што Ти паметни људи светују. па не ћеш зло проћи. «С. Л.» Др. Ст. Кукрпћ. СТОЧАРСТВО. Стока за приплод. Наш сељак већ одавно зпа, да без сточарства иема рационалиог економпсања. Оио је темељ наше прнвреде. Ако темељ попусти, срушитп ће се цела зграда. Ако нам узназадује наше сточарство, пропасти ће нам цела пољопривреда. Но сада, у овим ратним данима не смемо заборавити. да без јаког сточарства не може бити ии узорне пољогтривреле. Заварање би било, да мирне душе гледамо оно пустошење међу благом за приплод, које се дапас дешава. Скоро сваки мали газда продаје своју кравпцу, јср за њу добива добру цену, а млека може и од козе добпти. Многи мисли, зашто се сада не би окористио добрпм продајним ценама, када ће и онако после рата све бнти јефтиније, па ће он већ купитп себи за мање поваца још и бољу кравицу. Зато је дапас на клаппцама много пртшлодног блага. Ово пустошење нас баца у бригу. Учинили су потребне кораке у овом правцу и позване власти, али је опаспост много већа а да би све ово доста било, да се злу на пут стаие. Саме газде морају увидетп, да ће само они штетоватн ако своје благо свако неразумно бацају на пијацу.

Ако ово поједнне газде нс могу да увпде, то би онда требао општински прпвредтш одбор да сваком растумачи, да није саветно продавати приплодно благо. Истина је додуше, да је дапас благо тга великој цени, алп ако ко мпслтг, да ће она после рата бпти јефтинија, то ће се јако преварити у рачуну. Коњи ће бпти јсфтинпји, јер ће се после рата силнп коњи ослободкти, алп ће зато благо бити скупље, јер ће истог много мање бпти. Што се нас тиче, мн не можемо рачупати, да ћемо донети приплодпог блага из Швајцарске, јер га ни опда не ће бити после рата. Сами смо на себе упућенн, па ћемо се моратп сами брпнути да у земљи дтакнадимо смањен број блага. Ово је врло вилики задатак. Рат може још дуго потрајати. а број стоке нпје бееконачан и не сме се догодити да пам благо још за рата нестане.

МаНђарска Газдинска Задруга образује бесплатно сеоске задруге, газдинске кругове и арендашка друштва и даје бесплатна савета у свпма задрутарским пословима. Земљоделцима даје бесплатиа упутства прн куповању земље, те држи исказ земаља, продаваца п купаца. Ко је рад земље да купи или да прода, нека ту своју намеру јави Мађарској Газдинској Задрузд Адреса је ова: ВиЈарезћ IX., 1}11бћп1 25. бгат.