Njiva

724. страна.

ЊИВА

XVIII. год.

вац, подајмо гадржави, јерга мол и ! Потпнсуј мо ратнп зајам,

јер нам је то у нашем најбољ е м и н т е р е с у !

Огледало светснога рата. За свпх петнајест месеци рата мало је било такових недеља, као што је била прошла. Догађаји су се овако гомилали: Ниш, Краљево, ове јаке хврђаве Србијине, пале с у. Сви посматрачи светскота рата упрли су биди очи своје у ова два јака утврђења. Услед пада Ниша, моћи ће Немци превозити своју војску ка Суецком Каналу, те тамо смртно ранити Енглеску и њезине колоније. Пад Краљева је белодано показао, да се српска војска не може да одапре аустро-угарској и немачкој војсци, које газе преко свију препона, те је у њезином продирању не може више нико зауставити. Вугари и савезннци освојили су већ више од две трећине земљишта Србијинога. — Срби су изгубили у месецу октобру: 13,567 момака, 52 топа и 25 машинсве пушке, а од 1. до 7-ога новембра изгубили су 6930 људи, 36 топова, 3 машинске пушке и 12 бацача мина. Све је освојила наша војска. У јужној Србији, крај Ннша. стоје

Вугари према српској главној војсци. Наш генерал Кевеш потпскује Србе са севера у тако пусте крајеве, где српска војска не ће имати никакове хране, те ће или сви изгинути плп ће се морати предати. То је призпао п један српски војсковођа. Бугари су потуклп Фравцузе, којп су Србима пошли у помоћ, те ће се закојидан решити коначно судбина Србије. Њезина је пропаст сад већ извеспа. Руски нападај крај реке Стрипе одбили смо и заробили смо 50 рускнх официра и 6000 војника. Исто су тако потучени и Талијани, те их је хиљадама оетало на бојишту.

Вредност сунцокрета. Како јављају из Берлина, наредило је министарство за јавне радње на понукање ратног одбора за биљевна и живинска уља и маст, да органи жељезничке управе и приватници сабирају зрно од сунцокрета и да га купују. Плаћа се килограм зрна од сунцокрета четрдесет пфенига. Баштовани и други нека скупљају по баштама и њивама зрело зрно од сунцокрета, па нека зрно предају жељезничким органима уз потврду примитка. Жељезничким предстојницима и влаковођама се наређује, да дају упуте и обавести. Ваља све одрасле и децу упозорити на вредност зрна од сунцокрета у садашње доба и опомињати их, да сунцокрет не ниште, јер се из зрелог зрна од сунцокрета добије добро уље. Учитељи се моле, да ученике у школи поучавају о вредности сунцокрета.