Njiva

790. страпа.

ЊИБА

XVIII. 1'од.

Сасушивање разнога зрна у халлбару. Губптак у хамбару врло је разлпчит и зависи највише од узрока опадања, а ти могу бпти: 1. Зрелост. Што је зрно зрелије, то мањи губитак. У млечном зрењу иокошено зрно изгуби кад н камо впше од своје тежине и нростора од онога, које је покошено у жутом, потпуном или презрелом стању. Што је неједначпје сазрело зрно, као што се то на пример догађа код усева ко.ји се прерано п неједнако убокорно, код иоложпиа, код заперака, код мешовптих усева и махуњача, особито оних, под које је обилно гнојено душпчним гнојем, падаље иа влажном, хумозном земљттшту, то је већи губитак. 2. Време о жетви. Што је ово повољнпје, што је сувље бпло снопље у крстинама, што је оно дуже лежало у пољу без да је кисло, то ће бпти мањи губнтак. 3. В р е м е в р ш и д б е. Вршп ли се из крстина или из камара пре него ли се у њнма зрно и слама ознојпла, тада ће губитак бпти већи. 4. Специфична тежина код утоварпвања. Што је ова већа, то мањи губитак. 5. Влага зрака у хамбару п брига око зрна. Што је сувљи зрак у хамбару и што се впше пазн па поступак, даклем што се випте поправља каквоћа, то ће бити мањи губитак поправљенога зрна. 7. Ждерање гада. Господаре ли у хамбару мишевп, пацови, жижак

и житни мољац. тада ће, наравно битп велик губитак. Морају лп се за тамањење мишева п пацова мачке држати у хамбару, тада се не сме пропустити памештање сандучића, којтт се напуне сувим песком или тресетом у које ће мачке обављати своју нужду и закопавати изметипе. Ти се сандуци морају редовно чистити, јер ће иначе мачке да загаде зрно. 8. Клима. Зрно, које је расло у влажној клими и мокром лету изгубити ће више од своје тежине, него оно, које је расло под врућим и сухим поднебљем. «Сухе године не просе хлеб од мокрих». 9. Што се жито услед великог нагомплавања у хамбару већма угрије и што се њиме лошнје барата. то ће губитак бити већтт. 10. Време утоваривања. Нормално пожњевени усеви, који се добро утоваре и ваљано манипулирају, губе обично у хамбару:

пшеница и раж:

у I. четврти године у II. « « у III. * « у IV. « « за једну годину за четврт године око Ј е ч а м н з о у I. год. 35, даље 03 %

13—15 % 0 9-10 % 05—0-6 % 0-3—0-4 % 3 0 - 3'3 % 0-2- 025 % 6 :

'Д-годишње.

М а х у њ а ч е : КЈ у I. години 6%, а у II. години 3%. Уљевито зрње: у I. години 12—13 % .