Nova Evropa

хватили су поновно његови старији и млађи другови, међу којима, два, најдаравитија и најчеститија интелектуалца наша, Зар се у великој Југославији не могу наћи Још два не мање достојна јавна раддника да прихвате Скерлићеву политичку заставуг

· У доба, великог рушења и зидања, у часу када се решава, судбина, народа за дути низ година, Окерлићев барјак би показао прави пут којим треба корачати да се изађе из глиба у коме се ваљају људи, начела, јавни морал. Неодређена, мутна и лажна демократија која, се годинама одржавала компромисима и погибањем лево и десно у политици опортунизма, задовољила је амбиције неколико првака али је издала толике наде, истрошила толике енергије, отуђила толике снате. Правој демократији власт је споредна, јер јој је циљ служити народу а не владати над њим. Док у Швајцарској. нарол бира директно своје министре, дотле наше постављају партијски клубови уз дворску милост и банкарски благослов. Само тако може да се објасни жалосни факат да је г Милан Марковић постао министар пре Скерлића, г Миша Трифуновић пре Драже Павловића, 1. Лазар Марковић пре г, Слободана Јовановића чији правнички таленат изазива дивљење, Далеко смо, врло далеко, од савремене демократије која не трпи овакве аномалије.

Ако је, на завршетку, дозвољено излавити на среду с предлозима, нама се по свему чини да је најпозванији за шефа и барјактара нове Југославије г. др. Јован Цвијић. Оно што је Скерлић у књижевности, то је неоспорно Цвијић у науци, Он има све потребне особине за. духовног вођу: светску репутацију, морални интегритет, умну равнотежу, челични карактер, тачно познавање европских и јужнословенских прилика и људи. Нема данас маркантније појаве у нас од Цвијићеве;. Нема личности која више импонује и коју су све владе у тешким ситуацијама радије консултовале. У нашем животу пуном бусија и замака оБ није посрнуо и није ишад другом линијом до правом. За време избегличког живота г, Цвијић је својим предавањима на Сорбони чинио част јужнословенском имену и откупио Код угледних Француза лповијени став наших дипломата и оргије наших бевбројних делегата.

Са Скерлићевом заставом која има привлачну и заносну снату. и са плејадом Окерлићевих друтова, пријатеља и сарадника, г. Цвијић би успео да окупи рапидно око себе све што је слободоумно. поштено, жељно рада и полета; све што је способно да се жртвује за велико и истинито, и противно да прави компромисе са својом савешћу; једном речју, сву моралну, духовну и политичку елиту у земљи.

_ Један народ који је издржао три крвава рата, албанску катастрофу, који је покрио земљу славом и подитао њен углед за читаве деценије, заслужује бољу судбину од ове коју му резервишу стари политичари, бивши људи, са преживелим програмима, са азијатским појмовима и методама управљања земљом, Само нови шефови, просвећени и украшени врлинама културних људи, могу повести Јуто-

192