Nova Evropa

зтодних речи за многе модерне техничке појмове па их морамо начинити или позајмити. Ту су наши »ковачи« доста збрке начинили, па и у тим случајевима ће у нас писац техничког списа употребити реч народа који је у техници поодмакао и има утврђену терминологију. =

На пољу проучавања нашега народног језика и живота урађено је доста у Србохрвата. Имадемо Вука, скоро половицу академског речника, Бров-Ивековићев речник. Силне монографије о пародном животу и језику, приче, приповетке, песме, и расправе, натомилале су се толико, да данас и више људи не би доспело критично сабрати из њих у размерно време све што се технике тиче. Имамо и речника за скоро све европске језике, али у њима храмље техничка терминологија, јер се многи наши лексикографи не слажу у томе, како се има у нас рећи овај или онај страни технички израз. Ту би се могли навести многи примери, Мноте стране техничке речи нису у нас тачно дефиниране; па им тачно одговарајућа реч није била дата, с разлога што ју до сада нисмо могли наћи или што пам сами наши технички називи нису јасни, или што не значе једно те исто свуда у нашем народу. Сви наши технички називи нису тачно исту. мачени, нити зтодним примерима поткрепљени, нити им је супротстављен тачно одговарајући страни израз. Вук, академски речник, и Броз-Ивековић, учинили су то донекле. Шулек се Је такођер својски потрудио, али је штета што згодним примерима п изворима није поткрепио своје 'називе, за које многи мисле, да су кованице. Ја имам за собом тридесет година преводилачког рада, па сам довољно искусио шта, то значи у нас бирати најзтоднији од техничких израда предложених у речницима. Неки кажу да се треба ослонити на. аукторитет лексикографа. Доиста, но то вреди само за оне наше лексикографе, којима се није поткрала никаква нелогичност. Неки опет кажу, да речници не могу бити поткрепљени примерима и наводима извора, јер би тада речници били преко мере велики, а с друге стране, ко хоће да се увери је ли ова или она техничка реч у народу потврђена, нека се потруди да учи онолико колико је учио онај што је ову или ону реч предложио, Истина, доста би било да само један речник има добре примере и изворе, Али ко фрагментарно ради, на пр. ко предлаже називе за ову или ону техничку струку, па било то и у посебном речнику, ваља илак да поткрепи своје предлоге.

Мислим, да у нас не ће бити човека, који неће признати да без утврђене техничке терминологије није могућан редовити рад на техници, а поготово не у техничкој поуди. Окоро сваки стручњић дове техничке појмове и предмете друкчије. И оно мадо техничких књита и учбеника што имамо, разилази се у номенклатури. И у техничаре се је увукло пуриста, који хоће да истисну све грчко, латинско, енглеско и т, л. иг техничке терминологије, Богом просто.

229

~