Nova Evropa

кад би пуристи говорили и писали нашим језиком тако правилно и добро, да бисмо им морали признати право да нас језику уче. али, на жалост, то није увек тако.

| Наш технички подмладак присиљен је учити стране језике своје струке ради. Док би био на то присиљен наш имжењерски подмладак, могло би се мање приговорити. Али наш занатлијски подмладак, и тако мање утврђен у материнском језику, не би смио трошити своје енергије на учење туђих језика. Знамо колико нас је бацило натраг то што скоро у сваком нашем месту имамо зуђе и отуbene наше занатлије, мало да не за сваку домаћу потребу, и То што смо мало или нимало урадили за економски, социјални и нацијонални напредак наших занатлија, који, видећи се у домовини запостављени и запуштени, иду или у туђину или у организације које доиста бране њихове економске интересе, али које исповедају теорије с којима се државотворне теорије не могу увек сложити. Све су то увроци, који су изопачили нашу техничку терминологију или јој не дали могућност да се развије. Чујемо да сада наша влада својски настоји обновити некадашње занатлијске школе и подигнути нове. А имамо већ и техничких високих школа. (ве то намеће потребу, да чим прије дођемо до наше јединствене техничке термино-. логије за све струке, да се у занатлијским школама узмогњу тумачити сви потребити предмети нашим јевиком, а не језиком исквареБим толиком туђинштином, некаквим жартоном који је у сваком крају нашега народа друкчији, а свуда нам служи само за ругло.

~

Има их много што тврде, да ми поред најбоље воље не можемо утврдити нашу јединствену техничку терминологију, јер да се чаш јевик налави у развитку; неки хоће чак да је у — повоју.

Наш језик није у повоју, јер језик у повоју не може имати оне. 'величанствене споменике народне поезије и филозофије као што их ми имамо, и за које нам могу завидети многи одмакли народи. А да се наш језик развија као и сваки други, TO је истина, и зло би било кад се не би развијао. Али његов развитак ни мало не пречи да утврдимо нашу техничку терминологију, Лексикографи других Haрода нису чекали, да се њихови језици бог зна докле развију, већ су се п пред више векова пожурили израђивањем техничких речника, које су исправљали и допуњавали, па то и данас чине, јер се и код њих и техника и језик развијају још и данас. Истина, зла срећа нашега народа није дала да се наши дедови посвете послу, н туђинске најезде су нам у много чему језик исквариле, али данас је дошло ето доба, да се тим послом озбиљно позабавимо и: да драгоцено време надокнадимо: ii |

Наш језик, како рекосмо, није за технику тако сиромашан како многи мисле. Он, као и сваки друти, позајмљује у свом развитку из других језика, надасве из старогрчког и латинског, Али језик не мора

за све и сва од других повајмљивати. Није, например никакво 8л0-

230: