Nova Evropa

одиста светски језик за ову горостасну државу, и који стоји на чеду свих словенских народа, ма колико да су они Словени на западу отишли унапред. За каректеристику душевне способности осталих народа Русије, о когима ћемо још говорити, наводим из горњег каталога следеће бројке: на другом месту долази пољски језик са 2069 дела, затим жидовски са 9083, немачки са 884, летски са 649. естонски са 454 татарски са 318, јерменски са 203, француски (без одговарајућег пучанства) са 132, грузински (теоргијски) са 117, литавеки са 103 и Т, д. — тек на 18. месту стоји белоруски дијалекат, са. 14.

Ми се можемо дакле, растати, од украјинског питања с увео рењем, да у обзир може доћи једино већа или мања, аутономија, и да би још много требало учинити за негу украјинског језика у Русији. Примера, како би могло да се реши ово питање, већ је пружио по словенским државама светски рат. У Чехословачкој Републици је словачки језик равноправан са чешким у бившој северозападној Угарској, а оБ је у ствари тек мало само различит дијалекат чешкога; ипак су Словаци упућени — а и бити ће још дуго упућени — на чешку литературу. У новој јужнословенској држави (Југославији) словеначки је језик равноправан са српскохрватским, али је он с овим тако сродан да су словенски народни посланици — кад се је имао у Народном Представништву у Београду први пут тротокол прочитати и на словенском јевику — изјавили да то није потребно. Особито интересантан пример су незнатна насеља, Малоруса који су залутали у Угарску, за које је образована у Чехосло= вачкој Републици аутономна провинција.

М. Мурко.

Интелигенција и Парламенат.

(Читаоци »Нове Европе« трепознаће у овом чланку крепки начин непосредног исказивања мишљења писца поли тичког прегледа »Народно представништво на умору«, у прошлом броју пазшега листа, Иако гост. Бетмен говори за дб« три нијансе гласније ц вишим тоном него што смо се м“ — огрезла у европским и домаћим традицијама — научили слушати “ сами говорити, држимо да он у суштини има право, а стога не само да радо саопштавамо његове чланке, који су нови тч занимљиви са свога становилита, его и са своје стране обраћамо на њиг пажњу читаоцима који не зазиру од новиг погледа па ствари, ц који су се напокон чтак измирила с идејом да се свет нећг више вратити у старе колотечине, M да то можда ч није ба: толика штета.)

- Гомила паразита која је заседала у Старом Двору, учинила је атак на народну сувереност, и наметнула се, у време победе прин-

344