Nova Evropa

о а.

КЊИГА |. БРОЈ 14. | 80. ДЕЦЕМБРА, 1920

Идући број, 21. марта 1921.

Нова је Европа поститла што је, за први мах, желела да постигне, Леп одзив на који је наишла, и код писаца и код читалаца, показује да је потреба за оваким часописом, који обухвата и контролује цео политичко-културни народни живот, са неутралне али одређене тачке гледишта, и код нас постала савременом, Ко би загледао у преписку уредништва и управе »Нове Европе«, и у спискове претилатника и повереника, могао би утврдити са задовољством — већ сада, једва након неколико месеца. —, да. се обелодањује известан духован споразум између једног на први поглед хетеротеног опћинства, из разних слојева и из свих крајева наше нове домовине, — чисто бисмо рекли, да, се помаља једна Југославија у малом, јасније опртана и чвршће повезана нето што би се по овој нашој великој и званичној Југославији дало назрети. Оснивачи »Новеа Европе«. који ни иначе нису мислили застати на пола пута, наставиће с удвојеним снагама рад у започетом правцу и, охрабрени почетним успе-

хом, покушаће да прошире програм свога покрета, без обзира на тешкоће на које наилазе,

Ове су тешкоће. у данашње доба, и на почетку оваког подувећа, особито велике у техничком и материјалном погледу. Потребно је, стога, после првих искустава, предузети извесне измене у ивдавању и уређивању »Нове Европе«. Најважнија међу њима састојаће бе у проширењу уредништва, које прихватају — уз досадашњет уредника, М. Ћурчина — још двојица од покретача, најбољи саветници и најактивнији помагачи »Нове Европе« ва прошла три месеца, Г. Лаза Поповић и Г, Марко Костренчић. Већ оно што је под њиховим потписом ушло досад у »Нову Европу«, улиће читаоцима поверење у будуће уређивање листа, за који су опи сад спремни да преузму и непосредну одговорност, те не сумњамо да ће ова тачка наићи на опште допадање, међу изменама, за, идућу годину које смо већ објавили. Мало дуже треба ла застанемо, држимо, на осталим тачкама.

Што се тиче излажења листа тритута месечно, место — као досад — сваког четвртка, ова се измена показала потребна услед скоро физичке немогућности да се на време уреде и опреме два идентична издања (латиницом и ћирилицом) једнот броја сваке недеље ; два дана више даће неопходни размак, да се може довршити један број пре нето што се почне с идућим.

505