Nova Evropa

тласали за демократе, и оних Зи милијона, што су гласали ва центрум, има највише врло одлучних антиимперијалиста и пацифиста, који хоће једино миран развитак Њемачке и споразум са, сусједима, а немају никаква апетита на Цариград, Солун и Трст. Од 7 милијона присташа странака на десници, њемачких националаца и њемачке пучке странке, највећи је дио, истина, пловио погубним водама Виљемове политике »оклопљене руке«, иако не без изузетка. и безусловно: ови не мисле ни на што добро, то је тачно, кад запјевају : Deutschland Чђет аПез! Али, прво, против ових 7 милијона, који нису падифисти, стоји пуних 15 милијона одлучних противника. империјализма, а друго, ови „Неттептепзсћеп могли би добити кормило у своје руке само протуреволуцијом. Жичне су препоне на сјеверној граници јужнословенске државе засада сувишне, јер сад би пут поновно пробуђенота њемачкога империјализма у Цариград, Солун, и Трст водио понајприје преко крвава, грађанскога рата у Њемачкој.

Пошто сам све ове необориве чињенице набројио, не каним препоручивати можда какав савез између Југославије и Њемачке. Додуше, Њемачка се данас не налази међу јакима, а Југославија, није више међу слабима. Уза све то је савез мањега с великим начелно негтодан; притом је свеједно, какве боје тај велики има у својој застави, јер слабији у таквом случају ради понајвише „рочг le roi de Prusse“, џ ондје гдје на другој страни нема ни „тој НИ „Prusse”, Стотодишња повјест јужноисточне Европе открива на свакој својој страници истину, да. је све зло за Југословене и остале јужноисточне народе досада увијек долазило од себичне политике великих сила, и да има за њих само један пут који не води до странпутица, а то је чврст савез за чување својих права.

(Превео с рукописа, К.) Hermann Wendel.

Неруви у Русији.

(Следећи чланак јесте други део предавања господина професора Мурка, »Етнографски одношаји у Русији«, које је држао у фебруару ове године у Лајпцигу, а које је прештампано поттуно џ часопису „АтћетпаНопаје Мопаввећтн hir Wisгепзсћан, Кипзћ ипа Тесћтр, 14. Јаћта, 7. и. 8. Нен, Berlin“. Први део овог предавања донела је »Нова Еврота«, у свом 9. броју (од 25. новембра 7. г.), под натписом »Руси у Русији«).

Говорећи о неруским народима у Русији, нећу свој приказ удесити систематски према појединим језичним групама, већ ћу прије свега споменути погранична подручја, јер су ова понајинтересантнија, Фипландија теографски не припада Русији, али је године 1809 припојена од Шведске руској империји, с којом је била у персоналној унији све док нису концем прошлог стољећа бирократски и

519